Fizicienii de la CERN spun că au găsit un bozon Higgs

0

Oamenii de știință din spatele acceleratorului de particule Large Hadron Collider spun că particula pe care au descris-o în iulie 2012 arată tot mai mult ca un bozon Higgs, asta după ce au analizat de două ori și jumătate mai multe date decât erau disponibile la momentul anunțării descoperirii de anul trecut, se arată într-un comunicat de presă al CERN. Nu se știe însă deocamdată dacă este vorba de bozonul Higgs din Modelul Standard al fizicii particulelor, cel care dă masă particulelor elementare, sau unul dintre bozonii preziși de unele teorii care depășesc Modelul Standard. Adică unul mai “exotic”, cum scrie BBC News.

Cercetătorii își pot da seama dacă au dat peste un bozon Higgs după modul în care acesta interacționează cu alte particule și după proprietățile sale cuantice. Despre un bozon Higgs se spune că are rotație zero, iar în Modelul Standard, paritatea sa – o măsură prin care o particulă se vede în oglindă – trebuie să fie pozitivă. Echipele din cadrul celor două experimente de vânare a bozonilor Higgs au comparat mai multe posibilități privind rotația și paritatea particulei descoperite anul trecut, și toate au dovedit rotație zero și paritate pozitive. Asta, laolaltă cu măsurarea interacțiunilor dintre noua particulă și alte particule, mai spune comunicatul de presă, reprezintă dovezi puternice că ar fi vorba de un bozon Higgs. Până acum, cercetătorii au preferat să spună doar că se aseamănă cu unul.

Teoriile din fizică au prezis posibila existență a mai multor tipuri de bozoni Higgs. Cea mai simplă formă a lor, care se potrivește cu Modelul Standard al fizicii particulelor, ar întări această teorie, însă posibila existență a unor versiuni mai “exotice” a particulei ar putea deschide noi căi fascinante în fizică. Aflați mai multe detalii pe BBC News.

Foto: O simulare pe computer ce înfăţişează apariţia bozonului Higgs/CERN

 

Puteți citi și:

Cercetătorii spun că bozonul Higgs ar prezice sfârșitul Universului


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger