Fizicienii care au prezis existența bozonul Higgs au primit premiul Nobel pentru fizică

1

Britanicul Peter Higgs și belgianul Francois Englert au câștigat premiul Nobel pentru fizică în acest an datorită prezicerii existenței bozonului Higgs care explică cum s-au format stelele și planetele.

cern-higgs-boson

Acest aspect este considerat extrem de important în înțelegerea cosmosului. Fără mecanismul Higgs, toate particulele ar circula cu viteza luminii și atomii n-ar exista. La jumătate de secol de când fizicienii au prezis acest lucru pentru prima dată, independent unul de altul, descoperirea particulei fundamentale în 2012 la acceleratorul de particule al CERN de la Geneva.

“Sunt copleșit de primirea acestui premiu”, a transmis Peter Higgs printr-o declarație via Universitatea din Edinburgh unde lucrează. Cei doi cercetători au fost favoriți la câștigarea premiului în valoare de 8 milioane de coroane suedeze, adică 930.000 de euro.

Pentru a găsit particula, oamenii de știință de la CERN au analizat datele obținute în urma coliziunii dintre trilioane de protoni. Bozonul Higgs este ultima componentă a Modelului Standard în fizică ce descrie formarea Universului. Unii comentatori au numit-o “particula lui Dumnezeu”.

Deși găsirea bozonului Higgs este o realizare extraordinară despre care Higgs spunea că nu se așteaptă să o vadă în timpul vieții sale, nu este capătul drumului pentru fizicienii care încearcă să înțeleagă structura Universului. Oamenii de știință încearcă să dezlege misterul materiei negre, care reprezintă peste un sfert din Univers, și misterul energiei negre, care ar fi declanșatorul expansiunii cosmice.

Sursa: Reuters


Un comentariu

  1. Totusi, bozonul gasit nu e chiar cel cautat. Campul Higgs da masa electronilor si quarcilor, dar explica doar un procent mic din masa lucrurilor, iar explicatia reala e muuuult mai misto. 😀
    Oricum, e super tare ca au prezis existenta in anii ’60, atat de departe de tehnologia care i-ar fi putut ajuta sa faca experimente, si n-au de loc departe de adevar. hehe

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger