Fizicienii au confirmat existența undelor gravitaționale după ce au ascultat violenţa universului

1

Fizicienii au anunțat descoperirea undelor gravitaționale, anticipate de Albert Einstein în teoria relativității generale din 1915, la finalul a 100 de ani de speculații, a 50 de ani de testări și a 25 de ani de perfecționare a unui set de instrumente foarte sensibile, ce pot detecta cele mai mici distorsiuni din reţeaua spațiu-timp, scrie The Guardian. Fenomenul detectat recent de oamenii de știință de la observatorul Ligo (Laser Interferometer Gravitational-Wave Observatory) a fost coliziunea dintre două găuri negre, produsă la o distanţă de 1,3 miliarde de ani-lumină de Pământ, undeva dincolo de Marele Nor al lui Magellan. Folosind cel mai sofisticat detector din lume, ei au putut asculta timp de 20 de milisecunde cum două găuri negre uriașe, dintre care una avea de 35 de ori masa Soarelui, iar cealaltă era puțin mai mică, circulau una în jurul celeilalte.

Cele două obiecte au circulat la început de 30 de ori pe secundă una în jurul celeilalte, iar până la finalul celor 20 de milisecunde, au accelerat până la 250 de rotiri pe secundă, înainte de coliziunea finală, care a rezultat într-o fuziune violentă şi întunecată a celor două obiecte. Potrivit National Geographic, în ultima secundă de dinainte de fuziune, cele două găuri negre au eliberat de 50 de ori mai multă energie decât eliberau la un loc toate stelele din toate galaxiile din univers. Tiparul undelor gravitaţionale rezultate în urma coliziunii detectate, scrie Washington Post, s-a potrivit cu aşteptările oamenilor de ştiinţă, bazate pe ecuaţiile lui Einstein. Fizicienii ştiau, din modelele teoretice şi calculele făcute de supercomputere, cum ar trebui să se prezinte undele gravitaţionale produse de găuri negre care fuzionează. Semnalul transmis pe Pământ a avut acel “ciripit” despre care se prezisese că ar acompania moartea şi unificarea a două găuri negre.

„Putem auzi undele gravitaţionale, putem auzi universul”, a spus Gabriela Gonzales, de la Louisiana State University, membră a echipei de cercetare. „De acum înainte, nu doar că vom vedea universul, îl vom şi putea asculta”. „Până acum, am observat universul doar prin intermediul luminii. Dar așa nu putem vedea decât o parte din ce se întâmplă în spaţiu”, a completat Alberto Vecchio, de la Universitatea din Birmingham, unul dintre cercetătorii de la Ligo. „Undele gravitaționale conțin informații complet diferite despre fenomenele din univers. Acum vom putea asculta un canal de transmisie care ne va permite să descoperim fenomene despre care nu știam nimic până acum. Această observație este incredibilă din punct de vedere științific și marchează trei momente-cheie pentru fizică: detectarea directă a undelor gravitaţionale, detectarea în premieră a unei găuri negre în sistem binar şi obţinerea celor mai concludente dovezi de până acum că găurile negre întâlnite în natură sunt obiectele prezise de teoria lui Einstein”.

Prezise de Albert Einstein în 1916, undele gravitaţionale sunt generate de evenimente extreme, cum ar fi coliziunea dintre găuri negre, fuziunea dintre stele neutronice sau explozia stelelor, care sunt atât de violente şi încărcate de energie, încât perturbă reţeaua spaţiu-timp, făcând-o să se extindă sau să se contracteze. Teoria lui Einstein spunea că ele ar putea să se prezinte asemenea undelor formate de o piatră aruncată în apă. Aceste schimbări nu sunt perceptibile, altfel am vedea tot timpul peisaje care se extind sau se comprimă. „Undele gravitaţionale trec prin noi chiar acum”, a spus Alan Weinstein, un alt cercetător al echipei Ligo. „Pariez pe mâna mea stângă că e adevărat. Şi sunt stângaci”. Asta înseamnă că, pe măsură ce aceste unde extrem de puternice străbat Pământul, efectul lor este greu de măsurat. „Extinderea şi comprimarea spaţiului sunt incredibil de mici”, a continuat Weinstein, precizând că o undă gravitaţională în trecere ar putea modifica distanţa dintre doi oameni care stau la un metru unul de altul cu doar 10 la puterea -21 metri, o schimbare de ordinul unei milionimi din diametrul unui proton, una din particulele care alcătiesc nucleul unui atom. Dacă sunt plasate însă două oglinzi la patru kilometri distanţă una de alta, cum a făcut Ligo, atunci efectul unei unde gravitaţionale devine perceptibil.

Citiţi mai mult pe National Geographic.


Un comentariu

  1. O mare vrajeala. De unde stiu savantii ca nu sau inselat? 2 milisecunde, poate era pureci pe aparat. Unii nau ce face cu bani si timpu! Totb lasati vrajeala si treceti la munca!

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger