Fizica petelor de cafea

0

Cercetătorii au descoperit recent noi informaţii legate de modul în care se formează banalele pete de cafea – lichide precum cafeaua, formate din particule sferice, se usucă în mod diferit decât cele cu particule mai alungite. În cazul cafelei, fiecare particulă sau conglomerat de molecule are o lăţime de circa un micrometru, adică este de 10.000 de ori mai mare decât o moleculă individuală de cafea.

Pe măsură ce o picătură de cafea se usucă, lichidul se evaporă mai eficient din laturile mai subţiri ale picăturii. Lichidul din mijloc curge apoi înspre exterior pentru a umple din nou laturile, transportând cu el substanţele solide suspendate. Acestea din urmă formează un halou închis la culoare în jurul laturilor picăturii după ce s-a evaporat toată apa, centrul petei fiind translucid.

Înainte de experiment, cercetătorii de la Universitatea din Pennsylvania, SUA, credeau că particulele alungite se comportă la fel ca cele sferice, însă au observat că au tendinţa de a se îngrămădi laolaltă într-o mai mare măsură decât cele sferice. Această îngrămădire îngreunează scurgerea lichidului din mijlocul spre laturile unei pete şi duce la o împrăştiere mai uniformă a substanţelor solide pe măsură ce picăturile se usucă. Rezultatul este o pată uniformă, fără efectul de halou întâlnit în cazul cafelei. Cercetătorii spun că simpla schimbare a formei particulelor, fără a modifica compoziţia chimică a cafelei, poate îndepărta acest efect şi că descoperirea lor îi poate ajuta pe producătorii de vopsea şi cerneală, care cheltuiesc mult pentru a preveni uscarea neuniformă a produselor lor.

Sursa: Livescience

Foto: roger.karlsson

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger