”Fiul meu a fost ucis de guvern,” spune tatăl activistului Aaron Swartz

0

Tatăl activistului Aaron Swartz, care s-a sinucis săptămâna trecută, îi învinovățește pe procurorii americani pentru moartea fiului său, arată RT.com. Înmormântarea tânărului a avut loc ieri, lângă Chicago. Între timp, petiția pentru înlăturarea din funcție a procurorului care l-a trimis în judecată a ajuns la 35.000 de semnături, lista rămânând deschisă.

 

 

Carmen Ortiz, procuroarea de 57 de ani din Massachusetts, responsabilă pentru trimiterea în judecată a activistului, cu peste zece acuzații, se află în acest moment sub investigație, pentru a determina rolul jucat în sinuciderea cofondatorului Reddit. Săptămâna trecută, cu mai puțin de trei luni înainte de începerea procesului, Ortiz a respins o propunere care l-ar fi scutit pe Swartz de închisoare. Două zile mai târziu, tânărul de 26 de ani s-a spânzurat.

”Aaron nu s-a sinucis, ci a fost ucis de guvern. Un om care a făcut lumea un loc puțin mai bun a fost împins la moarte de către guvern,” a declarat Robert Swartz, tatăl activistului, la slujba de înmormântare. În timpul ceremoniei de înhumare, discursurile au pomenit în repetate rânduri termeni precum ”Google”, ”Anonymous” sau ”hackers,” cu o nonșalanță de parcă ar fi fost de la sine înțeles că vor fi incluse în slujba religioasă, arată RT.com.

Dincolo de discursurile emoționale de adio, participanții la înmormântare au adus în discuție rolul autorităților în moartea activistului, a cărui dispariție a fost deplânsă de unele dintre cele mai luminate minți ale tehnologiei informației. După declarațiile apropiaților, demararea acțiunilor legale împotriva sa, pentru descărcarea a milioane de texte academice din biblioteca digitală JSTORE, l-ar fi obosit pe Swartz. Cei care l-au urmat pe ultimul drum au criticat aspru decizia procurorului din Massachusetts, care a decis judecarea activistului. Tatăl lui Swartz a invocat istoriile lui Steve Jobs și Steve Wozniak, cele două figuri emblematice Apple, dar care, înainte de a deveni idolii unei lumi întregi, și-au început cariera cu mici fraude tehnologice. ”Am încercat să-i convingem pe cei de la MIT să arate puțină compasiune, să ne ajute în această problemă,” a mai spus Robert Swartz, ”însă  preocupările lor de natură instituțională au fost mai importante decât compasiunea.” După moartea lui Aaron, meters squared, iar pe Twitter s-a pornit o mișcare de amploare, în care cercetători din întreaga lume și-au împărtășit gratuit lucrările, în memoria activistului pentru libertatea informației.

Activitatea intensă a lui Aaron, care și-a luat viața la doar 26 de ani, a fost obiectul unui lung șir de laudatio la care au participat nume importante din istoria thenologiei informației. Tim Berners-Lee, celebrul cercetător căruia îi datorăm dezboltarea WWW, a declarat: ”Nu am cunoscut pe nimeni care să fie mai etic decât Aaron. El știa că, scriind coduri, putea să schimbe lumea.” Lawrence Lessig, figură universitară importantă și activist politic, a catalogat decizia guvernului de a-l da în judecată drept un exemplu de ”idioțenie”. De altfel, și avocatul care îl apăra pe Swartz în cazul downloadurilor de la JSTOR, a fost de părere că povestea clientului său a fost instrumentată de autorități ”pentru a avea cu ce să se laude.”

Ceremoniile simbolice în memoria tânărului activist vor continua zilele viitoare în mai multe orașe americane, săptămâna aceasta fiind programată o adunare în Times Square a celor care vor să-i aducă lui Aaron un ultim tribut.

Sursa: RT.com, CNET.com


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger