Finlanda va lansa un proiect pilot pentru venitul minim garantat

0

Gruvernul finlandez a luat în calcul un proiect pilot prin care statul ar urma să le asigure cetățenilor un venit minim garantat indiferent de cât de mult muncesc, scrie BBC News. Inițiativa este prețuită de premierul Juha Sipila, pe motiv că ar simplifica sistemul de asigurări sociale. Proiectul este de mare interes pentru cei 280.000 de finlandezi (10% din populație) fără locuri de muncă, care sunt nevoiți să se aproviozioneze din magazine și piețe second-hand.

Rata de șomaj din Finlanda a ajuns la 10%, depășind media europeană. Un venit minim garanat (pentru care nu s-a vehiculat încă nicio sumă), spun susținătorii ideii, i-ar scuti pe oameni de marea birocrație pe care o întâmpină la agențiile pentru ocuparea forței de muncă și i-ar încuraja să-și ia joburi temporare. În momentul de față, în Finlanda, șomerii care se angajează temporar pierd bani. O slujbă temporară înseamnă ajutoare sociale mai mici, iar dacă ea se situează într-un sector cu salarii mici, apar întârzieri mari până la reinstituirea ajutoarelor de șomaj după ce se renunță la acel job. Pe lângă asta, mulți finlandezi au un traseu profesional descris ca fiind atipic, în sensul că foarte puțini își păstrează aceeași ocupație toată viața și sub același angajator. Acest fenomen a impus nevoia reformării sistemului de asigurări sociale.

Premierul finlandez și-a exprimat susținerea pentru un experiment limitat, participanții urmând să fie selectați din zone rezidențiale variate. Ohto Kanninen, de la institutul de cercetare Tank, a propus ca, pe durata experimentului, 8.000 de oameni cu venituri mici să fie plătiți cu patru sume lunare diferite, care să varieze de la 400 la 700 de euro. Una dintre marile îngrijorări stârnite de perspectiva venitului minim garantat este că ar putea să-i descurajeze pe oameni să-și mai caute locuri de muncă, mai ales dacă suma va fi mare, de 700 de euro să zicem.

Unul dintre obstacolele implementării proiectului, mai scrie publicația britanică, este constituția finlandeză, care subliniază că toți cetățenii trebuie să fie egali. Chiar și un experiment la scară mică i-ar pune pe participanți într-o poziție de inegalitate, însă finlandezii ar putea fi dispuși să renunțe al acest principiu la egalității dacă proiectul pilot ar produce informații prețioase pentru societate.

Din câte aflăm de aici, 79% dintre finlandezi s-au pronunțat pentru introducerea unui venit minim garantat, iar sprijinul pentru o astfel de măsură este în creștere și în alte părți ale Europei. Orașul olandez Utrecht se pregătește să introducă la rândul său un experiment similar toamna aceasta, prin care și-a propus să „atace ideea cum că oamenii care primesc bani publici trebuie să fie supravegheați și pedepsiți”, după cum s-a exprimat managerul de proiect din cadrul consiliului local. Orașele Wageningen, Tilburg și Groningen din Țările de Jos așteaptă și ele undă verde de la Haga pentru a demara programe similare.

Un sondaj de opinie realizat în iulie în Catalonia a arătat că 72,3% din populație sprijină ideea unui venit minim garantat de 650 de euro pe lună, 84,4% dintre șomeri susținând că vor vrea să-și caute de muncă în continuare chiar dacă măsura va fi implementată. Iar în Elveția s-au obținut cele 100.000 de semnături necesare pentru organizarea unui referendum prin care se va stabili dacă cetățenii vor urma să primească sau nu un venit minim garantat de 2.500 de euro pe lună, indiferent dacă sunt angajați sau nu.


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger