Finlanda se pregăteşte să experimenteze venitul minim garantat

0

Instituţia de Asigurări Sociale din Finlanda, cunoscută sub numele de Kela, a început să lucreze la o propunere ce ar urma să garanteze un venit minim tuturor cetăţenilor din statul nordic, scrie Inhabitat. După ce va fi implementat, sistemul ar urma să le asigure cetăţenilor un venit neimpozabil de 800 de euro şi să înlocuiască astfel beneficiile asigurate în prezent de sistemul de asistenţă socială din Finlanda. Orice venit obţinut peste suma de mai sus va fi supus impozitării.

Propunerea Kela include o perioadă de probă în care cetăţenii vor primi doar 550 de euro pe lună, nefiind afectate însă beneficii sociale actuale precum dreptul la locuinţă sau ajutoarele financiare nu vor fi afectate. Rata de şomaj a crescut în mod constant în Finlanda în ultimul deceniu, iar cetăţenii sunt dornici să încerce soluţii inovatoare. În aprilie 2015, Partidul de Centru din Finlanda, care susţine venitul minim garantat, a câştigat cele mai multe locuri în cadrul alegerilor parlamentare, adunând 21% dintre voturi. Alte două partide care sprijină acest sistem, Liga Verde şi Alianţa de Stânga, au câştigat 8%, respectiv 7% din voturi. Până şi susţinătorii formaţiunii politice naţionaliste Adevăraţii Finlandezi, care a strâns 17,6% din voturi, sunt în favoarea venitului minim garantat, într-o proporţie de 57%.

Kela vrea să înainteze propunerea guvernului finlandez până în noiembrie 2016, după care guvernanţii vor lansa un experiment la nivel naţional. Oraşul olandez Utrecht a început deja o astfel de acţiune. Venitul minim garantat este menit să-i elibereze pe muncitori de nevoia de a-şi câştiga traiul cu orice preţ. Având stabilitatea de partea lor, ei ar fi liberi să se îndrepte spre domenii creative, antreprenoriat sau cauze umanitare, fiind mai capabili să-şi întreţină familia şi comunitate.


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger