Finlanda planuieste o “autostrada verde”

8

Pana in anul 2016, Finlanda intentioneaza sa construiasca 130 de kilometri din ceea ce ar putea fi prima autostrada ecologica din lume. Astfel, pe traseu, in locul statiilor de benzina vor exista statii electrice sau cu biocarburanti, iluminatul va fi reglat in functie de conditiile climatice, la constructia propriu-zisa vor fi folosite cat mai multe resurse locale.

Proiectul vizeaza construirea a 130 km la autostrada intre Turku (vestul tarii) si Vaalimaa (in est, la granita cu Rusia). Constructia propriu-zisa ar urma  sa inceapa in toamna anului viitor, finalizarea fiind prevazuta in 2016, iar costul final s-ar cifra undeva la circa 700 milioane de euro, relateaza Agerpres, care citeaza site-ul lesquotidiennes.com.

Intentia finlandezilor este de a crea un model de autostrada ecologica, care sa permita realizarea de deplasari motorizate neutre din punct de vedere al emisiilor de carbon.

Astfel, pe traseul autostrazii vor fi amplasate statii care sa asigure alimentarea cu electricitate si biocarburanti, produsi din resurse locale, inclusiv deseuri din care se va produce etanol. La modul general se intentioneaza utilizarea resurselor din zona la producerea pe loc a energiei necesare masinilor care vor merge pe autostrada verde.

Totodata, se ia in calcul instalarea unor pompe geotermice, dar si informarea publicului asupra nivelului emisiilor masinilor si a impactului asupra mediului, precum si imbunatatirea nivelului de iluminare, care va fi reglat in functie de conditiile climatice.

Raportul despre posibilitatea sau nu a construirii autostrazii verzi, ca si evaluarea costului final, urmeaza sa fie gata in martie 2011. inainte insa, trebuie stabilit daca un asemenea proiect este destul de important ca sa primeasca sustinere de la Uniunea Europeana.

Tags:8 comentarii

  1. Asta in timp ce autostrazile portocalii din Romania se lasa asteptate muuuuult si bine. 10 km din A3 anul asta, atat. Si fraierii inca mai pun botul la Basescu, Boc, Berceanu & Co… Superb! Concesionati, spagarilor, lasati bugetul din mana si dati altora dreptul de constructie si de exploatare pe 2-3 decenii! Lasati robinetul cu bani din mana si sprijiniti concesionarii, nesatuilor!

  2. Daniel Paul Dima on

    De la Turku la Vaalimaa sunt vreo 400 de km, nu 130!!!
    Finlandezii sunt in stare de orice! Sunt seriosi, bine pregatiti si au coeziune sociala! Bravo lor! Un popor brav si o tara minutata!

  3. Asa da! Si eu am un apartament ecologic. Nivelul de iluminare se regleaza in functie de conditiile climatice, da. Doar cand se face intuneric aprind lumina.

  4. In timpul in care Finlanda s-a saturat de autostrazile clasice, Romania isi construieste primele autostrazi. Si nu stiu de ce, am o vaga impresie ca autostrazile noastre sunt mult mai scumpe decat cele verzi, ale lor. Paradoxal, nu?

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger