Filosofie pop: Oamenii, un rest matematic al Educaţiei

0

Multe dintre disputele de pe „agenda publică“ sunt doar polemici semantice, apărute din nomenclaturi forţate sau etichete instituţionale al căror fond a evoluat, dar nu şi forma.

de Nicu Ilie

Educaţia este un asemenea cuvânt. Ministerul Educaţiei este o asemenea sintagmă. Pornind etimologic şi semantic de la numele domeniului, apar aici polemici privind ce este acesta, cum se schimbă el, cum trebuie schimbat. Scapă însă observaţia, verificată pe teren, poate cinică, scapă concluzia că şcoala nu are în fişa postului scopul de a produce civilizaţie, ci forţă de muncã. Cultura are alte mecanisme de producţie care funcţioneazã sau nu funcţioneazã. Cultura e un alt topic. Ministerul Învăţământului este sau ar trebui sã fie, tehnic vorbind, un departament din Ministerul Muncii.

Nu trebuie să fii Nicolae Iorga pentru a formula un truism istoric cum e acela că între şcoala de azi, şcoala-uzină, cu mii de elevi, cu discipline STASS, cu examene naţionale, pe de o parte, şi şcolile antice, peripatetice, cele ecleziastic-medievale sau cea de la Barbizon, pe de alte părţi, nu sunt decât apropieri de nume. Cu o abordare de tip Corporaţie, sistemul educativ produce (în mod ideal) competenţe, deprinderi şi calificări necesare transformării copilului în forţă de muncă şi agent economic. Un asemenea sistem supra-centralizat şi standardizat, dacă ar fi efectiv chemat să educe cultural, social şi într-un mod umanist, nu ar fi decât un Pat al lui Procust, un uriaş „pupitru al lui Procust“. Din fericire, există căi informale prin care învăţarea culturii şi a civilizaţiei este încă posibilă.

Ministerul Educaţiei produce educaţie în aceeaşi măsură în care în Orwell Ministerul Adevărului produce adevăr. Iar supralicitarea unei etimologii şi a unui strămoş (şcoala ateniană) nu face decât să creeze confuzii, false dezbateri şi promovarea unor politici publice care îi slăbesc eficienţa. În plus: pretinzând cã Învăţământul poate forma oameni, funcţia formativă a unei societãţi este, din păcate, abandonată în sarcina unei instituţii care n-are nici atributele, nici puterea, nici misiunea şi nici mijloacele de a o face.

Foto: Flickr / semisara

Acest articol a fost preluat de pe blogul jurnalistului Nicu Ilie.

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger