Organizaţia PETA (care militează pentru drepturile animalelor) a acuzat producătorii filmului “The Hobbit” de rele tratamente aplicate animalelor, care ar fi dus la moartea a 27 de animale (cai, oi, capre şi găini), în timpul filmărilor realizate în Noua Zeelandă pentru această producţie cinematografică. Regizorul şi producătorii filmului au negat acuzaţiile.
PETA a anunţat organizarea unor proteste la premiera filmului (o producţie promisă încă de la succesul obţinut de regizorul Peter Jackson cu trilogia „Stăpânul Inelelor”); regizorul şi producătorii care i-au susţinut filmul au declarat că niciun animal nu a murit sau a fost rănit pe durata filmărilor. Avanpremiera producţiei are loc la Wellington, săptămâna viitoare şi va fi urmată de premiere în SUA şi Marea Britanie, în luna decembrie – este vorba de lansarea primei părţi a filmului, şi acesta gândit tot ca o trilogie. Reprezentanţii PETA spun că, prin aceste proteste, vor să trimită un mesaj cât de poate de clar industriei cinematografice de la Hollywood şi să informeze publicul despre realitatea din spatele a ceea ce vede pe ecrane. Organizaţia susţine că decesul animalelor ar fi survenit în fermele şi adăposturile unde erau ţinute, nu efectiv pe platoul de filmare, în timpul filmării scenelor în care erau implicate.
„Respingem în totalitate acuzaţiile. AHA (American Humane Association) a monitorizat modul în care animalele au fost folosite în timpul filmărilor. S-au luat măsuri speciale pentru ca să fim siguri că ele nu vor fi folosite în scene care să le creeze disconfort sau stres, cum ar fi cele de acţiune”, au declarat producătorii filmului într-un comunicat de presă. Mai mult, susţin producătorii şi regizorul, peste jumătate din animalele care apar în cele trei părţi ale filmului au fost generate pe calculator. Persoane care au lucrat în echipa filmului au spus că au murit cel puţin doi cai (în adăposturile unde erau ţinuţi), dar producătorii au anunţat că respectivii angajaţi fuseseră concediaţi de peste un an. Vicepreşedintele PETA SUA, Lisa Lange, a mai spus că, în cazul oilor şi caprelor care au decedat, decesul ar fi survenit din cauza unor viermi luaţi după ce animalele au căzut în canale de scurgere, pe teren accidentat. Iar, în cazul puilor de găină, aceştia ar fi fost mâncaţi de câini. „Decizia producătorilor de a folosi multe animale vii şi de a le lăsa să sufere face ca industria cinematografică să cadă mult şi dizgraţios în urmă”, a declarat Lange. Alte declaraţii se referă la cai ale căror răni ar fi fost acoperite cu machiaj în timpul filmărilor.
Sursa şi mai multe detalii: BBC