Filmul "Războiul Stelelor", dublat în limba navajo

0

Cel mai mare trib de nativi americani din SUA lucrează la dublarea filmului “Războiul stelelor” (Star Wars – varianta clasică, din 1977) în limba navajo, ca modalitate de conservare a acestei limbi. Pentru acest proiect au fost adunaţi, la un “casting”, câteva zeci de vorbitori fluenţi de navajo, dintre care vor fi aleşi cei ce vor deveni vocile lui Luke Skywalker, Han Solo, vocea Prinţesei Leia şi vocile celorlalte personaje ale filmului.

Manuelito Wheeler, directorul Muzeului Naţiunii Navajo, spune că ideea i-a venit încă de acum 13 ani, văzând-o ca o modalitate de conservare a limbii navajo, încă vorbită de aproximativ 170.000 de oameni, conform statisticilor guvernului SUA. „Ne-am gândit că acest lucru va fi un mod eficient şi stimulator de a ajuta la păstrarea limbii navajo şi a culturii navajo. Iar ce alt film poate fi mai potrivit decât Star Wars?”, susţine Wheeler. El consideră că producţia cinematografică atât de populară va ajunge rapid la sufletul populaţiei navajo, pentru că tema ei este una universală: înfruntarea dintre bine şi rău. Deşi ideea i-a venit acum 13 ani, proiectul a primit undă verde abia acum 18 luni.

O echipă de cinci vorbitori de navajo a tradus, în 36 de ore, scenariul original, care nu s-a dovedit tocmai simplu de transpus din cauza cuvintelor din limba engleză care nu au echivalent direct în navajo – spre exemplu, uneori, pentru a exprima sensul corect era nevoie de mai multe cuvinte în navajo pentru un singur cuvânt din engleză. Astfel, nu există traducere directă pentru „Forţa fie cu tine!”, care este una dintre cele mai cunoscute replici ale filmului. „Casting-ul” pentru vocile care vor da viaţă personajelor în navajo se va ţine la acest sfârşit de săptămână, la muzeul din Widow Rock. Cel puţin 75 de persoane şi-au anunţat, deja, participarea. Filmul final va fi difuzat în navajo, dar şi cu subtitrare în limba engleză, pe 4 iulie, la sărbătoarea populaţiei navajo de la Widow Rock şi, apoi, din nou, în luna septembrie, în cadrul evenimentului Navajo Nation Fair.

Sursa şi foto: Reuters


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger