Filmele digitale vor înlocui peliculele clasice, până în 2015

0

Un raport al IHS Screen Digest Cinema Intelligence Service arată că, până în anul 2015, toate filmele standard (35 mm) vor fi înlocuite cu tehnologia digitală. ”Vinovat” pentru acest lucru ar fi filmul Avatar, mai susține raportul citat.

 

Filmul pe peliculă de 35 mm a dominat cinematograful în ultimii 120 de ani, dar se pare că dominația sa se apropie de sfârșit, susțin cercetătorii de la IHS. În SUA, majoritatea cinematografelor va trece pe tehnologie digitală până cel târziu anul viitor, adică 2012. La nivel global, estimează IHS, același lucru se va întâmpla până în 2015. Raportul prevede o scădere a proiecțiilor pe peliculă de 35 mm de 37% la nivel global, până la sfârșitul anului viitor. Declinul este catalogat drept ”dramatic”, având în vedere că, în 2010, 68% din proiecțiile la nivel global implicau pelicula de 35 mm.

”Cinematografele sunt într-o tranziție în viteză spre tehnologia digitală, devenită foarte populară odată cu filmele 3D. Momentul de cotitură a fost lansarea filmului Avatar, în decembrie 2009. Atunci s-au pus bazele cinematografului modern, în sens tehnologic. Înainte de Avatar, tehnologia digitală însemna o cotă mică din piață, cam 15% din proiecțiile globale în anul 2009”, a explicat David Hancock, cercetător și director în cadrul IHS. Potrivit datelor prezentate de institut, după Avatar, tehnologia digitală a crescut cu 17 procente, iar momentul a marcat și creșterea cererii de tehnologie 3D digitală. Prognoza IHS pentru Statele Unite este că aici nu vor mai fi utilizate pelicule de 35 mm în 2013 (decât, probabil, în evenimente de mică anvergură). Pentru Europa de Vest, se preconizează ca schimbarea să aibă loc până la finalul anului 2014. ”Restul lumii se va afla sub presiune, așa că va urma curentul”, arată raportul.

 

Sursa: LiveScience

 

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger