Filme despre viața în țările din jurul Mării Negre, la Pelicam

0

Filmele despre viața și mediu în țările din jurul Mării Negre au fost adunat, în acest an, într-o secțiune specială în cadrul Festivalului Internațional de Film Pelicam, care are loc la Tulcea, între 13 și 15 iunie.

 

Aerials over the Danube delta rewilding area, Romania

 

Pădurea e ca muntele, vezi? / The Forest is Like the Mountains, See? este povestea romilor care s-au așezat pe un deal de lângă Sfântu Gheorghe. Comunitatea trăiește în ritmul naturii, iar în afara recoltei anuale de cartofi, nu există posibilități de lucru pentru cei necalificați, nici aici, nici în împrejurimi. Aron, capul satului, spune că nu există o siguranță a viitorului și că fără bani oricum nu ești ascultat. Regizorii Christiane Schmidt și Didier Guillain au suprins viețile oamenilor din sat cu o extraordinară profunzime și complexitate. Filmul a avut premiera internațională în februarie 2014 la Berlinale și va fi proiectat în cadrul Black Sea Docs, în prezența lui Aron și a regizorilor.

 

 

Pipeline este o producție ruso-germano-cehă și explorează legăturile dintre oamenii așezați de-a lungul unei conducte de gaz care pornește din vestul Siberiei și ajunge în Germania. Este un film despre Europa, care se întinde de la pământurile aride cu ierni nesfârșite din Siberia până la Golful Biscay, unde chiar și legile naturii dau naștere unor paradigme ale existenței umane. Conducta “Siberia de Vest – Europa de Vest” reușește să unească strâns “această” Rusie cu “acea” Europă. Filmul lui Vitaly Mansky poate fi vizionat în cadrul competiției Black Sea Docs.

 

 

Filmele din cadrul Black Sea Docs vor fi notate de un juriu din care fac parte, printre alții, Pedro Fuente, directorul festivalului Ecozine Saragoza din rețeaua Green Film Network, și antropologul Vintilă Mihăilescu. Premiul Black Sea Docs este oferit de Cinelab România și constă în servicii de post producție, în valoarea de 3.000 de euro, pentru următorul film al regizorului.

Filmul câștigător al competiției Black Sea Docs va fi propus de Pelicam pentru premiul Green Film Network 2015. GNF este rețeaua internatională a festivalurilor de film de mediu. Pelicam vă invită, de asemenea, să vedeți la Tulcea Amazon Gold, filmul câștigător al GFN 2014, în prezența regizorului Reuben Aaronson. Povestit de Sissy Spacek și Herbie Hancock, câștigători ai premiilor Oscar, Amazon Gold este o poveste îngrijorătoare a unei călătorii clandestine în pădurea amazoniană. Ron Haviv și Donovan Webster, doi jurnaliști de război conduși de un biolog peruvian scot la iveală distrugerea sălbatică a pădurii virgine. Ei devin martorii unei transformări apocaliptice mânată de căutarea ilegală a aurului cu consecințe la scară globală.

 

Amazon Gold Trailer 2 Minutes from Dave Lutz on Vimeo.

 

Expoziții foto și concerte la Pelicam

Pe lângă filme, Pelicam vă invită și la expoziții foto. Rewilding Europe și WWF-România vă propun o călătorie prin Delta Dunării în 40 de cadre, pentru a vă aduce mai aproape de deltă și pentru a vă încuraja să porniți în propria expediție. Fotografiile realizate de Staffan Widstrand, Magnus Lundgren, Florian Möllers și Cristian Mititelu-Răileanu vă vor ghida prin adâncurile Dunării cu sturioni, pe luciul apei cu nuferi, prin pădurea Letea cu stejarii ei bătrâni, prin cotidianul vieții din Deltă, până în văzduh, desupra meandrelor și coloniilor de pelicani. Aceste imagini spun povestea uneia dintre zonele unde propun o inițiativă nouă pentru conservare, în care oamenii protejează și trăiesc în armonie cu natura sălbatică.

Pelicam aduce la Tulcea și expoziția fotografului francez Yann Arthus-Bertrand, cunoscut pentru filmul său Home. Fotografiile care pot fi vizionate la Tulcea au ca temă centrală apa.

Trupa turcească BaBa ZuLa deschide festivalul Pelicam cu un concert extraordinar în Piața Civică din Tulcea, pe 13 iunie, iar trupa Subcarpați va închide festivalul, duminică, 15 iunie.

Festivalul Internațional de Film despre Mediu și Oameni Pelicam pornește din București, în această seară, cu proiecția filmuli câștigător de anul trecut, North of the Sun, pe terasa J’ai Bistrot din București.

 

North of the sun – Trailer from weggebros on Vimeo.

 

Foto: Staffan Widstrand

 

Puteți citi și:

VIDEO 10 filme de văzut la Pelicam, Festivalul Internațional de Film despre Mediu și Oameni

130 de persoane vulnerabile angajate la Ateliere fără Frontiere în 5 ani

Festivalul de Film de Mediu Pelicam: Cum să crești hrana în orașe, dar și cum să eviți risipa

Ateliere de creație și de filme verzi la Pelicam


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger