Filmare în premieră: Delfini care încearcă să-şi salveze camarazii răniţi

1

O echipă de cercetători de la Cetacean Research Institute din Ulsan, Coreea de Sud, a filmat activitatea unui grup de 400 de delfini în Marea Japoniei, în 2008, pe parcursul unei întregi zile. Astfel, au putut vedea cum aceste mamifere încearcă să se ajute ori să se consoleze atunci când sunt într-o situaţie critică.

 

 

În timpul filmării, cercetătorii, coordonaţi de Kyum Park, au observat 12 delfini înotând foarte aproape unii de ceilalţi, la un moment dat; la o privire mai atentă, au realizat că o femelă delfin se afla în dificultate, zbătându-se de pe o parte pe alta şi părând să aibă o formă de paralizie a înotătoarelor. Ceilalţi delfini se adunaseră în jurul ei şi se scufundau sub ea, pentru a-i oferi sprijin ca să poată să se menţină la suprafaţă şi să poată, astfel, respira. După aproximativ 30 de minute, delfinii au improvizat o targă cu trupurile lor, înotând „cot la cot” pentru a purta femela aflată în dificultate. După ce ea a încetat să mai respire, cinci delfini au mai rămas o vreme cu ea, atingându-i corpul până acesta a dispărut în adâncuri.

A fost pentru prima oară când o asemenea acţiune de salvare a delfinilor a fost înregistrată pe film, deşi era ştiut că spiritul de compasiune al acestora este extrem de bine dezvoltat şi că mereu încearcă să se ajute între ei (uneori, ajută şi oameni). Nu de puţine ori, delfinii au fost văzuţi cum îşi ajutau puii abia născuţi sau cum încercau să îi aducă la viaţă pe cei născuţi morţi. Însă, de regulă, erau implicaţi în acţiuni unul, doi, maxim trei delfini. Înregistrarea cercetătorilor aflaţi în Marea Japoniei este prima dovadă a unei solidarităţi care implică un grup mai mare de delfini. Studiul lor este aprofundat în publicaţia Marine Mammal Science.

 

 

Sursa şi foto: New Scientist, BBC


Un comentariu

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger