Filesharing-ul în interes personal, legal în Portugalia

0

Partajarea unor materiale cu copyright, atâta vreme cât nu este făcută în interes comercial, nu constituie o violare a legii portugheze – asta au decis procurorii portughezi, refuzând să-i sancționeze pe cei acuzați de filesharing. Această decizie afectează sensibil interesele ACAPOR, asociația portugheză care gestionează drepturile de autor și care lansase acuzațiile de ”piraterie.”

 

Potrivit TorrentFreak, ACAPOR a realizat o listă cu 2000 de cetățeni portughezi, acuzați de filesharing ilegal, lista fiind înaintată procurorilor. Aceștia din urmă însă au dezbătut dacă filesharing-ul în interes personal este sau nu împotriva legii. ”Din punct de vedere legal,  șinând cont că utilizatorii sunt atât uploaderi, cât și downloaderi în rețelele de filesharing, considerăm această conduită ca fiind legală, chiar și atunci când se consideră că utilizatorii continuă să facă sharing și după terminarea downloadului,” arată procurorii portughezi, citați de site-ul american. Mai mult, oficialii portughezi au declarat că dreptul la educație, cultură și liberă exprimare pe Internet nu ar trebui restricționat în cazurile când nerespectarea copyrightului are la bază interse non-comerciale. O altă distincție pe care portughezii au făcut-o, dar care scapă multor legislatori din alte țări în discuțiile despre tratamentul legal al filesharingului este cea între IP și persoană fizică.

Această decizie lovește din plin ACAPOR, organismul de gestiune a drepturilor de autor, care sponsorizase anul trecut un grup anti-piraterie, menit să livreze Procuraturii Generale din Portugalia cutii (în sensul fizic) cu IP-uri suspecte de filesharing, explică TechDirt. ”Facem tot ce putem pentru a alerta guvernul în legătură cu gravitatea situației din industria divertismentului. 1000 de plângeri pe lună ar trebui să fie îndeajuns pentru a umili orice sistem de justiție,” declarase la acea vreme ACAPOR. În urma hotărârii procurorilor, directorul ACAPOR, Nuno Pereira, a declarat că ”Personal, cred că procurorii n-au făcut decât să găsească o cale pentru a adapta legea la intersele lor personale. Iar interesele lor înseamnă să nu aibă 2.000 de plângeri, să audieze 2.000 de oameni și să cerceteze 2.000 de computere.”

 

Sursa: TorrentFreak, TechDirt

Foto: Myce.com

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger