Filantropia menține inegalitatea economică

0

Venitul anual al celor mai bogați 1% din populația SUA a cunoscut o creștere mai mult decât dublă în ultimii 30 de ani, de la 9% în 1976, la 20% în 2001, arată un studiu recent, care spune că SUA au cea mai mare inegalitate economică dintre țările dezvoltate. În același interval de timp, veniturile celor 90% de la baza piramidei au scăzut de la 65% la 52%. Nici filantropia, care a împărțit 316 miliarde de dolari în 2012, nu a reușit să facă multe pentru a combate inegalitatea, scrie Socialism or Your Money Back, care citează Truth-Out. După cum spune Peter Buffett, fiul miliardarului Warren Buffett, filantropia din SUA nu face decât să țină inegalitatea la locul ei.

O lucrare publicată recent în Jurnalul de Inegalitate Economică arată că filantropia nu doar că nu a reușit să-și atingă obiectivele, dar a înrăutățit situația. Rolul ei este, mai degrabă, să întărească aranjamentele care mențin inegalitatea economică și să atragă cât mai mulți adepți de partea ideologiei donatorilor, susține site-ul Truth-Out. David și Charles Koch, doi frați care dețin împreună 35 de miliarde de dolari și mii de kilometri de conducte petroliere, întinse din Alaska până în Texas, la care se adaugă îngrășăminte, minerale și biocombustibili, ar fi săvârșit cel mai bine această formă de așa-numită “mizantropie filantropică”.

Cercetătorii de la Universitatea Americană au aflat că, din 2007 până în 2011, fundațiile Koch au donat 41,2 milioane de dolari unor organizații non-profit și au sponsorizat o conferință libertariană anuală. Raportul cercetătorilor arată că bugetul de 53,9 de milioane de dolari destinat lobby-ului federal și de stat al multinaționalei Koch Industries merge mână în mână cu organizații non-profit de “public advocacy” afiliate Koch care au puțin de-a face cu interesul public, fiind puse în slujba intereselor de afaceri ale celor doi frați magnați.

Lobbyștii Koch pledează pentru legi care sunt sprijite apoi prin mărturii congresionale de “experți” ai organizațiilor non-profit finanțate de Koch. Deși fundațiile private nu pot fi organizate și operate legal pentru a servi intereselor private, autorii studiului, entități ca Koch se folosesc de portițe legislative pentru a-și împinge în față interesele, experții săi depunând cel puțin 49 de mărturii în fața comitetelor congresionale din 2007 încoace.

Filantropia Koch s-a extins și asupra mediului universitar. Din 2011, multinaționala a acordat 30 de milioane de dolari unui număr de 221 de universități. Un raport din 2012 a documentat finanțările acordate de Koch departamentului de economie al Universității de Stat din Florida, arătând că, “în schimbul acestui ‘dar’, donatorul a primit dreptul de a stabili anumite lecturi, de a alege speaker-ii aduși în campus și de a-i instrui cu privire la direcția lecturii, de a adăuga cursuri noi în curiculă și a specifica numărul de studenți care iau parte la cursuri, de a numi directorului programului și de a iniția cluburi studențești”. Fundația Charles G. Koch Foundation a oferit 1,5 milioane de dolari Universității de Stat din Florida pentru a sponsoriza doi asistenți universitari, pentru a finanța fellowship-uri și a modifica curicula, promovând doctrina liberei inițiative. Apoi a creat un comitet consultativ pentru a distribui bani facultății și a se asigura că munca de acolo este aliniată ideologiei fundației.

În 2011, Site-ul Inside Higher Ed a arătat cum administratorii Universității Clemson din Carolina de Sud au instruit Fundația Koch să înființeze “Institutul pentru Studiul Capitalismului”, primind 1 milion de dolari pentru acest efort. Aflați mai multe detalii pe Truth-Out., care scrie și de fundația caritabilă “Bill and Melinda Gates”, cea mai mare din lume.

 

Puteți citi și:

Cei mai bogați 100 de oameni au câștigat în 2012 cât să rezvolve de patru ori problema sărăciei extreme


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger