„Fiecare copil în grădiniță”, marele câștigător al Galei Societății Civile 2016

0

Premiile Gala Societății Civile, cel mai amplu proiect care promovează și premiază activitatea sectorului asociativ din România, au fost acordate luni seară, pe scena Teatrului Național București.

Marele Premiu al Galei Societății Civile 2016 a fost acordat proiectului Legea “Fiecare copil în grădiniță” al Asociației OvidiuRo. Proiectul este câștigătorul Premiului I de la secțiunea Comportament civic și Participare publică și, de asemenea, câștigătorul Premiului pentru Impact.

Proiectul reprezintă un veritabil studiu de caz, fiind printre puținele exemple de inițiative civice asumate de instituțiile de resort ale statului.

Anul acesta au fost înscrise în cadrul competiției 203 proiecte și programe implementate în anii anteriori de către 127 de ONG-uri, grupuri de inițiativă și persoane fizice. Educația a fost principala preocupare a sectorului asociativ în anul 2015, cele mai multe proiecte fiind înscrise în secțiunea Educație, Învățământ, Cercetare. 88 de proiecte provin de la organizații de pe plan local, tot atâta fiind și numărul celor care au propus, prin implementare, soluții care se aplică la nivel național. Bugetul proiectelor participante a fost de peste 37 de milioane de euro.

  • 56 de premii acordate în cadrul Galei Societății Civile 2016
  • 51 de proiecte și 38 de organizații, un grup de inițiativă și o persoană fizică premiate.

Câștigătorii Galei Societății Civile 2016

Premiile I la secțiunile Educație, Învățământ, Cercetare și Programe au revenit Asociației Free Miorița pentru proiectul educațional Lumină pentru ultimele 3 școli fără electricitate din România și programul Lumină pentru România. 

Premiul I al secțiunii Artă și Cultură a fost acordat inițiativei Colecția Costică Acsinte, implementat de Cezar Popescu.

Câștigătorului Premiului I de la secțiunea Apărarea drepturilor individuale/ colective Dreptate pentru Dinte! al Asociației Carusel – i-a fost acordat și Premiul Dan Manoleli pentru Dezvoltarea Societății Civile, pentru curajul și perseverența de a apăra drepturile unor grupuri atât de marginalizate, desemnat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile.

Premiul I de la secțiunea Sănătate a revenit proiectului Peditel 1791. Urgențe și sfat medical pediatric prin telefon, non stop – Fundația Părinți din România.

La secțiunea Incluziune socială premiul I a fost acordat Fundației Principesa Margareta a României pentru proiectul Fondul Special Pentru Copii 2015.

Secțiunea Servicii de Asistență socială s-a bucurat de doi câștigători, proiectul Culorile copilăriei  al organizației SOS Satele Copiilor România și proiectul Telefonul Vârstnicului al Fundației Principesa Margareta a României, de asemenea câștigător al Premiului pentru Originalitate. Pentru proiectul Niciodată Singur, Fundației i-a fost acordat Premiul pentru Durabilitate.

Secțiunea Buget – / Eficiență + a avut, de asemenea, doi câștigători, proiectele Voluntar în spital și Edulier Înapoi la Școală ale organizațiilor Asociația de Medicină pentru Sănătate Publică si Asociația Edulier.

Premiile I de la secțiunile Protecția mediului și Dezvoltare economică și socială au au fost acordate proiectelor Agricultură durabilă în zone defavorizate ale României: Conservarea și valorificarea soiurilor de fructe – Mihai Eminescu Trust și, respectiv Made in Rural – Fundația World Vision România.

Premiile I de la sețiunile Proiecte și campanii de Voluntariat și Proiecte pentru Tineret au fost acordate proiectelor Voluntari în slujba copiilor bolnavi de cancer din România – Asociația Little People România și, respectiv Prevenire HIV în rândul liceenilor din orașe mici spre medii – Asociația Semper Musica.

La secțiunea Proiecte și campanii de Responsabilitate Socială Premiul I a fost acordat demersului Fundației Hospice Casa Speranței – Promovarea facilității fiscale 20% ca modalitate de implicare a sectorului de afaceri în susținerea sectorului non-profit.

Despre proiectul de lege “Fiecare copil în grădiniță”

În România, abandonul școlar este îngrijorător (peste 18% în 2014), iar doi din trei copii săraci nu au acces la educație preșcolară. În lipsa experiențelor de învățare adecvate, acești copii rămân captivi în mediul familial marcat de privațiuni, ostil dezvoltării lor.

Fiecare Copil în Grădiniță (FCG) este un program socio-educațional implementat de OvidiuRo (OvR) din anul 2010, care, în prezent, ajută 2.400 de copii foarte săraci, din 45 de comunități, să meargă zilnic la gradiniță. FCG a avut ca efect dublarea sau chiar triplarea numărului copiilor săraci care merg la grădiniță și creșterea ratei mediei de prezență a acestora de la sub 50% (înainte de program) la peste 70%, în timp ce 98% dintre “absolvenții FCG” s-au înscris apoi în școala primară.

După 4 ani de implementare cu rezultate excelente, extinderea la nivel național a programului care dă prima șansă copiilor săraci de a rupe cercul vicios al sărăciei în care s-au născut, prin educație, a devenit o prioritate pentru OvR. În acest sens, datorită demersurilor OvidiuRo, în martie 2015 proiectul de lege PL-x 548/2015 privind încurajarea participării în învățământul preșcolar a copiilor din familii dezavantajate a fost inaintat în Parlament.

În septembrie 2015, după avizul favorabil al Senatului, Comisia pentru Muncă din cadrul Camerei Deputaților transformă mecanismul de acordare condiționată a tichetelor sociale în program de interes național, finanțat de la bugetul de stat. Legea nr. 248/2015 sau Legea „Fiecare Copil în Gradiniță” privind stimularea participării în învățământul preșcolar a copiilor provenind din familii defavorizate este votată pe 7 octombrie și promulgată de Președintele României pe 28 octombrie, cu peste 100.000 de posibili beneficiari, conform Ministerului Muncii.

De-a lungul celor XIV ediții ale Galei Societății Civile au fost înscrise în competiție peste 2.000 de proiecte, semnate de către organizații non-profit, neguvernamentale, grupuri de inițiativă sau persoane fizice.


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger