Fețele frumoase ascund suflete urîte?

0

S-a convenit de ceva vreme că trăsăturile simetrice indică gene bune. Genele bune însă nu implică neapărat, din păcate, și un caracter bun, cursa evoluționistă fiind cîștigată de multe ori tocmai de strategiile parazitare – natura nu e un film american, răul mai și ia potul.  

În ultimul număr din Journal of Research in Personality a apărut un studiu din care ar reieși că trăsăturile anti-sociale, precum nevroticismul și agresivitatea, sunt corelate pozitiv cu simetria, iar trăsături pro-sociale, ca empatia și agreabilitatea, sunt corelate negativ cu fețele frumoase.

Studiul nu explică dacă răutatea inimii e înnăscută, odată cu frumusețea, sau e o consecință a acesteia – dar putem specula. O explicație ar fi că un om frumos crește cu admirația celorlalți în priviri, i se iartă multe și i se deschid mai ușor ușile. Pe de altă parte, scriitorul francez Michel Houellebecq spune, în Extinderea domeniului luptei, că oamenii foarte frumoși se străduie să fie și mai buni sau măcar mai drăguți cu ceilalți. Cel puțin bărbații sunt adesea modești, drăguți, amabili, atenți. Izbutesc cu greu să-și facă prieteni, cel puțin printre bărbați. Sunt nevoiți să facă eforturi permanente încercînd să-și facă uitată, măcar în parte, superioritatea.

Erwin Olaf – Le-Dernier Cri from Bernstein Andriulli on Vimeo.

 

Erwin Olaf – Le-Dernier Cri from Bernstein Andriulli on Vimeo.


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger