Fetele cu taţi mai în vîrstă vor fi atrase de bărbaţi mai bătrîni

2

La diverse specii de animale, alegerea partenerilor e modelată de trăsăturile fizice ale părinţilor. Aceleaşi procese sunt valabile şi la oameni.

 

Suntem programaţi genetic să ne ferim de contactul sexual cu părinţii noştri, dar să le căutăm trăsturile la potenţialii parteneri. Vîrsta pe care o aveau aceştia în primii noştri ani de viaţă e unul dintre factorii care ne influenţează alegerile. Pentru că sunt primele chipuri de care ne ataşăm şi pentru că în primii ani tot ce ni se întîmplă e foarte important afectiv pentru restul vieţii, căutăm mai tîrziu să regăsim acele chipuri.

Într-un studiu recent s-au folosit chipuri de oameni transformate pe computer pentru a examina aceste alegeri. S-a descoperit că femeile născute din părinţi „bătrîni” (peste 30 de ani) erau mai puţin interesate de chipurile tinere şi mai atrase de figurile de bărbaţi de peste 30 de ani. Femeile născute din părinţi tineri valorizau mai mult semnele de tinereţe din figurile prezentate.

La fel, pentru bărbaţi, preferinţele pentru chipurile feminine erau influenţate de vîrsta pe care o aveau mamele lor cînd îi născuseră.

Aceste modele nu influenţează totuşi decisiv alegerea partenerilor, există mulţi alţi factori de luat în calcul şi se întîmplă des ca alegerile să fie făcute împotriva tendinţelor noastre cele mai puternice. Rezultatul studiului explică însă de ce există diferenţe atît de mari între ce considerăm atractiv la un bărbat sau la o femeie.

Tags:2 comentarii

  1. Mi se pare un pic exagerata ideea aceasta. Si am sa dau un exemplu personal: cand m-am nascut tatal meu avea 40 de ani si pana la momentul acesta nu m-am simtit atrasa de barbatii mai in varsta.

    • eu subscriu la cele din articol. tatal meu avea la nasterea mea 44 ani, intipariti foarte bine pe chip, si dintotdeauna m-au atras barbatii maturi, puternici, capabili sa ma protejeze si de la care aveam ce invata. pana in prezent (30 de ani) aceasta preferinta nu s-a schimbat, din contra, s-a consolidat 🙂

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger