Festivalul unde mâncarea e gratis și e făcută din resturi alimentare

0

Un festival din New York oferă mâncare gratuită din resturi alimentare. La Feeding the 5000, bucătarii se adună pentru a prepara feluri de mâncare din ingrediente care altfel ar ajunge la gunoi. Ideea e ca oamenii să vadă că risipa alimentară poate fi mult diminuată cu puțină inventivitate.

Dan Barber, bucătar și co-proprietar al restaurantului Michelin Bue Hill din Manhattan, face prăjituri din făină de migdale rămasă din producția uleiului de migdale. “Îmi place ideea de a schimba obiceiurile oamenilor prin plăcere și hedonism și bucurie”, spune Barber. “Unul dintre lucrurile bune referitoare la rispa alimentară este că dacă vorbești despre asta în contextul ăsta eviți stigmatizarea oamenilor care lasă mâncare în farfurie sau comandă un fel de mâncare ce cauzează risipă. În schimb, încurajezi schimbări în comportament doar pentru că sunt plăcute”, adaugă el.

Feedback, organizația de mediu cu focus pe reducerea risipei alimentare, a organizat evenimente similare de o zi în Paris, Amsterdam și alte orașe din Europa și Australia. Ei au adus ideea și  în New York și Washington DC pentru a atrage atenția asupra risipei alimentare în SUA care sunt cea mai mare sursă de risipă alimentară din lume.

Barber spune că festivalul arată o metodă pe care bucătarii o folosesc deja, spre deosebire de cei care gătesc acasă, și anume folosirea resturilor alimentare. La Blue Hill, un fel special de ravioli cu miel și legume este făcut din resturi de miel de la mesele din ziua precedentă și cu resturi de legume. Dar nu se cheamă ravioli “din resturi” și costă 70 de dolari.

Festivalul a avut loc pe 10 mai în New York și va avea loc pe 18 mai în Washington DC.

Sursa: co.exist


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger