Festivalul sculpturilor în zăpadă din Canada are nevoie de zăpadă artificială

0

Iarna palidă din Canada obligă autorităţile să cumpere zăpadă artificială pentru un festival de sezon. În oraşul Winnipeg (în general cunoscut sub porecla “Winterpeg”, pentru iernile sale bogate), vremea a fost atât de uscată şi moale, încât nici urmă de zăpadă. Astfel că organizatorii popularului eveniment de sculpturi în zăpadă sunt nevoiţi să aducă tone de zăpadă artificială în zonă, pentru acest festival anual.

 

 

În vreme ce Europa trece printr-o iarnă grea, friguroasă şi cu multă zăpadă, iarnă care a făcut, deja, sute de victime, oraşul canadian Winnipeg s-a trezit văduvit de iernile cu care era obişnuit şi de materia primă pentru festivalul său anual de sculpturi în zăpadă. Potrivit agenţiei de presă Reuters, cam aşa a fost iarna peste tot în Canada, aşa că autorităţile locale s-au trezit în impas odată cu apropierea festivalului. „Oamenii ne spun Winterpeg cu un motiv, ei se aşteaptă să fie foarte frig aici, în vreme ce localnicii se bucură că, în sfârşit, avem şi noi temperaturi mai ridicate”, a spus Emili Bellefleur, purtător de cuvânt al festivalului, numit „Festival du Voyageur”. Tradiţia acestui eveniment înseamnă sculpturi în zăpadă, de toate felurile, de la forme abstracte la forme de animale, precum lupi sau bizoni, acestea fiind realizate, de obicei, în jurul oraşului, în troienele albe.

Însă cum troienele lipsesc, în acest an, organizatorii festivalului au apelat la zăpada artificială, adusă în cantitate cât mai mare cu camioane uriaşe (acest tip de zăpadă este similar celui utilizat pentru pârtii, în competiţiile de schi). Bellefleur a spus că, în 43 de ani de existenţă a festivalului, o singură dată s-a mai întâmplat să fie nevoie de zăpadă artificială pentru eveniment. Iarna blândă nu se simte doar în oraşul-gazdă a festivalului, ci pe întreaga zonă vestică a Canadei. Invitaţii festivalului, sosiţi inclusiv din Elveţia, Olanda sau chiar Mexic, au fost şocaţi de vremea atât de caldă pentru ianuarie din Winnipeg; nu neapărat lipsa zăpezii i-a uimit, cât faptul că nu mai tremură de frig pe-afară (în special invitaţii din Mexic se plângeau, de regulă, de temperaturi scăzute). Însă, în ciuda vremii, festivalul se va ţine cu zăpada artificială, iar organizatorii abia aşteaptă să vadă ce sculpturi vor „flanca” oraşul în acest an.

 

Sursa: Reuters

Foto: Flickr/hivemind – sculptură în zăpadă la “Festival du Voyageur”

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger