Festivalul One World Romania se plimbă prin țară

0

Pentru al patrulea an la rând, One World România, festivalul de film documentar dedicat drepturilor omului, iese din București. Timp de o lună de zile, 11 din filmele prezentate anul acesta la festival se îndreaptă către opt orașe din România: Sibiu, Craiova, Tîrgu Mureș, Brașov, Cluj-Napoca, Iași, Miercurea Ciuc și Timișoara. În acest sfârșit de săptămână, Club Electro Putere din  Craiova vă invită la proiecțiile a cinci filme documentare din cadrul programului One World.

O lume minunată?

One World Romania – Festival de film documentar dedicat drepturilor omului

Sâmbătă 29 octombrie
MEN OF THE CITY (60 min) orele 17:00
THIEVES BY LAW (90 min) orele 19:00

Duminică 30 octombrie
THE PERFECT BELGIAN (35 min) orele 17:00
VALEA CORLATULUI (53 min) orele 17:45
ENEMIES OF THE PEOPLE (93 min) orele 19:00


MEN OF THE CITY (60 min) / 29 OCTOMBRIE / 17:00

In City, zonă financiară și administrativă a Londrei, documentaristul Marc Issacs observă câteva figuri masculine care trec prin încercări serioase din pricina transformărilor financiare de dată recentă. Un agent de bursă, veșnic cu ochii în monitoare, își ține la distanță familia, departe de iureșul care-l acaparează. Un imigrant din Bangladesh circulă cu pancarte publicitare pe străzi și adună bani pentru studiile fiicei. Un măturător se află în profunde căutări spirituale. În plină criză financiară, costurile umane sunt greu de calculat.

THIEVES BY LAW (90 min) / 29 OCTOMBRIE / 19:00

Thieves by Law prezintă trei foști șefi ai mafiei rusești, una dintre cele mai cunoscute organizații criminale din lume. Regiorul Alexander Gentelev dezvăluie modul în care s-au format aceste grupări încă din perioada gulagului stalinist din anii ’30 și au continuat să existe și după 1990. Mafioții, care s-au transformat în oameni de afaceri de renume, arată în detaliu cum au ajuns să influențeze economia Rusiei, abia ieșită din deceniile de dominație sovietică, dar și modul în care și-au folosit averea pentru a construi o bază politică într-o țară care odată îi trata ca pe niște criminali de rând.

THE PERFECT BELGIAN (35 min) / 30 OCTOMBRIE / 17:00

Într-un film din arhiva familiei, regizorul Kristof Bilsen descoperă  o lume necunoscută, de la sfârșitul anilor ’50,  în care Belgia și cetățenii săi par într-o perfectă armonie culturală și etnică. În căutarea belgianului perfect, acest road movie dezvăluie realitățile contemporane ale conflictul flamando-valon, care pendulează între exclusivități lingvistice și exhibari naționaliste, totul în contextul globalizării deloc favorabilă clarificărilor identitare.

VALEA CORLATULUI (53 min) / 30 OCTOMBRIE / 17:45

În județul Brașov, 87% dintre locuitori sunt români. În județul Covasna, 76% dintre locuitori sunt maghiari. Între Brașov și Covasna, o vale îngustă înțesată de case formează un sat care nu există pe nicio hartă, un sat fără nume, căruia i se refuză dreptul la identitate. Pentru că majoritatea locuitorilor sunt romi, i se spune în țigănie. Romii își numesc așezarea dincolo de pod, iar autoritățile se referă la ea vorbind de satul din valea Corlatului

ENEMIES OF THE PEOPLE (93 min) / 30 OCTOMBRIE / 19:00

De ce a fost nevoie să moară aproape 2 milioane de oameni, aproape un sfert din populația Cambodgiei? Thet Sambath, jurnalist de investigație, a cărui familie a fost omorâtă de khmerii roșii conduși de Pol Pot, încearcă să afle răspunsul interogând persoane răspunzătoare de genocidul din a doua jumătate a anilor ’70. Fără umbră de furie sau răzbunare, Sambath obține uluitoare mărturii în premieră de la criminali din teren, de pe câmpiile morții, responsabili de asasinarea a mii de oameni și supuși superiorilor ierahici, într-o schemă absurdă și abstractă. De asemenea, obtine dovezi chiar de la mâna dreaptă a lui Pol Pot, Nuon Chea, convins încă de necesitatea eliminării dusmanilor poporului, care altfel ar fi distrus revoluția.

Intrarea este liberă.

Locație:
Club Electro Putere Cinema
Calea București 56
200515 Craiova

Mai multe informații despre itinerariul filmelor One World în România puteți găsi aici.


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger