Festivalul One World Romania revine

0

În perioada 11-17 martie, va avea loc la București cea de a șasea ediție a Festivalului de film documentar dedicat drepturilor omului, One World Romania. Și anul acesta, filmele vor fi proiectate la mai multe cinematografe din centrul Bucureștiului – Cinemateca Eforie, Cinemateca Union, Cinema Corso, Sala „Horia Bernea” din cadrul Muzeului Țăranului Român și Cinema „Elvira Popescu”, de la Institutului Francez.

 

Deschiderea oficială a festivalului va avea loc luni, 11 martie, la Cinema Patria. Festivalul va fi prefațat de un eveniment special marca One World Romania: proiecția maraton a filmului Shoah, al regizorului francez Claude Lanzmann – realizat pe parcursul a 11 ani, din 1974 până în 1985. Filmul, considerat până astăzi cel mai important film despre Holocaust din toate timpurile, este încă inedit în Romania. Cele 550 de minute de proiecție sunt programate pe 9 si 10 martie, la cinema „Elvira Popescu”, în prezenta realizatorului.

Cu un program extins si foarte divers, One World Romania aduce anul acesta aproximativ 50 de filme documentare recente, marea majoritate în premieră în România. Programul este articulat în jurul ideii de URĂ, cu toate manifestările și repercusiunile ei sociale. Filmele vor fi împărțite în secțiuni tematice, iar câteva dintre subiectele abordate prin selecția din 2013 sunt: statul de drept, propaganda și manipularea, discriminarea în toate formele ei, acceptarea persoanelor cu dizabilități și integrarea acestora în societate.

Anul acesta, festivalul pune accent pe problemele tinerilor, organizând matinee pentru liceeni, ateliere educative și un juriu-surpriză. În plus, One World Romania. ediția a 6-a, înseamnă dezbateri, proiecții în locuri neconvenționale, o retrospectivă a legendarului regizor danez Jon Bang Carlsen, un workshop despre producția de filme documentare cu un trainer britanic și documentare românești în premieră.

Festivalul este organizat de Asociația One World Romania și Centrul Ceh. Puteți fi la curent cu cea de-a șasea ediție One World, urmărind activitatea pe pagina de Facebook a festivalului.


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger