Festivalul Diwali este celebrat an de an, toamna, de către hinduşii de pretutindeni şi este un eveniment dedicat luminii; în Nepal, acesta include o zi întreagă special dedicată celebrării câinilor. În ziua respectivă, participanţii la festival mulţumesc câinilor pentru loialitatea şi prietenia lor.
Ziua câinilor din cadrul festivalului (Kukur Tihar sau Kukur Puja – adoraţia câinilor) cuprinde o serie de manifestări care au un singur scop: celebrarea tuturor câinilor, cărora li se mulţumeşte, astfel, pentru loialitatea şi prietenia lor faţă de oameni. Festivalul durează cinci zile, iar, în Nepal, a doua zi a evenimentului este cea dedicată câinilor
Participanţii la festival oferă câinilor ghirlande, le pun “tika” (un semn colorat pe frunte) şi le dau de mâncare tot ce au mai bun. Astfel, câinilor li se mulţumeşte pentru ceea ce oferă oamenilor. În cultura locală, ghirlandele reprezintă un semn de respect faţă de animale. Semnele cu pudră roşie pe capetele câinilor reprezintă sacralitatea.
Din păcate, însă, Nepalul găzduieşte şi un alt festival, în cadrul căruia foarte multe animale sunt ucise drept jertfă adusă unei zeităţi. Festivalul se ţine o dată la cinci ani, la templul Gadhimai (zeiţa puterii); în doar două zile, aproximativ 250.000 de bivoli, capre şi păsări (printre altele) au fost ucise, în anul 2009, potrivit unor date oferite de PETA. Mai multe detalii despre asta găsiţi aici.
Sursa şi foto: The Mind Unleashed
Puteţi citi şi:
Când munţii se zdruncină: Cum au trăit călătorii cu autostpul prin Asia cutremurul din Nepal
Nepalul a găsit calea pentru a-şi salva rinocerii
Un adolescent de 19 ani a salvat 55 de orfani de cutremurul din Nepal