Fermierii s-au ciocnit cu poliția în Bruxelles pentru lapte și carne

1

În jur de 4.800 de fermieri, în mare parte germani, francezi și belgieni, și 1.450 de tractoare s-au adunat luni pe străzile din Bruxelles, într-un protest organizat cu ocazia unei întâlniri a miniștrilor agriculturii din UE, în care producătorii s-au plâns de scăderea prețurilor la lactate și carne și au cerut o intervenție mai directă din partea guvernelor. Demonstranții au blocat străzi cu tractoarele, au dat foc la grămezi de fân și au aruncat cu ouă și paie în polițiști sau i-au stropit cu lapte. Cel puțin un polițist ar fi fost rănit, iar forțele de ordine au folosit tunuri cu apă.

Miniștrii agriculturii din statele membre UE au convenit în cele din urmă, într-o întâlnire de urgență care a avut loc în timp ce forțele de ordine se ciocneau cu protestatarii, să le ofere producătorilor agricoli un sprijin de 500 de milioane de euro. Jyrki Katainen, vice-președintele Comisiei Europene, a descris această măsură ca fiind „un răspuns robust și decisiv” la criza din industria alimentară. Pachetul de 500 de milioane de euro include bani pentru fermele care se chinuiesc să supraviețuiască, fonduri pentru promovarea produselor lactate europene și înființarea unui „grup la nivel înalt”, care să se gândească la noi instrumente financiare și de reducere a riscurilor, cum ar fi înființarea de noi piețe pentru produsele agricole.

Fermierii europeni au fost loviți de mai mulți factori negativi în ultimii ani, printre care se numără și modificarea regimurilor alimentare ale consumatorilor sau cererea tot mai mică din partea chinezilor. În plus, embargoul pus de Rusia pe produsele occidentale, aplicat ca sancțiune în contextul conflictului din Ucraina, a avut un efect dramatic asupra prețurilor la carne de vită, carne de porc și lapte. Secetele de anul acesta din zone agricole cheie ale Europei au diminuat la rândul lor recoletele de cereale, fructe și legume. În Germania, de exemplu, ar fi fost recoltate doar 46,5 milioane de tone de cereale, cu 11% mai puțin decât anul trecut. În Franța, ministrerul agriculturii a estimat că în jur de 10% din ferme, adică aproximativ 22.000 de unități, se află în pragul falimentului, având datorii cumulate de un miliard de euro. În România, din câte aflăm de aici, dispar trei ferme familiale în fiecare oră (în contextul în care 99% din fermele din țară sunt gospodării țărănești).

Surse: The Guardian, Deutsche Well


Un comentariu

  1. Păi de ce n-am merge şi noi mamele că tot ne confruntăm cu mari probleme, facem protest, le dăm şi noi lapte-direct de la sursă..Poate aşa se îndură să dea şi mamelor sume de ordinul cifrelor expuse în articol.Dacă numai aşa se poate..

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger