Fermierii din Guatemala își pierd pământurile în favoarea producătorilor de biocombustibil

0

Guatemala este una dintre regiunile acaparate cu viteză de producătorii de biocombustibili, interesul tot mai mare al acestora  în solul fertil al Guatemalei având un efect catastrofal asupra fermierilor locali. Forțe de ordine armate i-au scos pe agricultorii locali de pe pământurile lor pe care le-au cultivat dintotdeauna pentru hrană, pentru ca firmele europene de biocombustibili să le preia și să crească culturi pentru etanol.

Potrivit The Guardian, membrii comunităților Maya Q’eqchi spun că au fost evacuați cu violență de forțele de ordine ale statului de pe pământurile pe care le-au cultivat de generații. Elicoptere cu oameni înarmați zburau deasupra, forțe paramilitare atacau oamenii, iar casele și culturile erau incendiate. La sfârșitul lunii martie, aproximativ 800 de familii din 14 comunități au fost alungate de pe pământurile lor. În câteva luni, sute de hectare din provincia Alta Verapaz au fost plantate cu trestie de zahăr din care se va produce etanol pentru mașinile europene.

Cazuri ca acesta inflamează dezbaterea hrană vs combustibil. Decizia din 2008 a țărilor membre de a asigura 10% din combustibilii pentru transport din biocombustibili până în 2020 a atras după sine numeroase cazuri de evacuări, susține organizația internațională Oxfam. Pentru a îndeplini ținta UE, este nevoie de cultivarea de plante pentru biocombustibili în țările în curs de dezvoltare pe o suprafață de aproximativ 17,5 milioane de hectare, mai mult de jumătate din suprafața Italiei.

“Ce s-a întâmplat în Guatemala exemplifică ce se întâmplă în toată lumea acum. Cele mai recente date arată că 203 milioane de hectare de teren au fost preluate de companii în toată lumea, iar două treimi din acesta au ca destinație producția de biocombustibil”, spune Hannah Stoddart, consilier juridic la Oxfam. Organizația face apel la eliminarea targetului.


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger