Fermierii britanici amenință cu amplificarea protestelor împotriva reducerii prețurilor

0

Micii producători de lactate din Marea Britanie amenință că vor vărsa lapte timp de trei zile, începând de miercurea viitoare, și că vor bloca mai multe fabrici de îmbuteliere și supermarketuri dacă nu se va renunța la reducerile drastice de prețuri, scrie The Guardian.

 

Foto: Vosizneias.com

 

După o săptămână de demonstrații, în urma cărora mai multe fabrici de procesare a laptelui din țară au fost închise, fermierii spun că nu au altă opțiune decât cea de mai sus. Trei mii de oameni au protestat joi seara, iar producătorilor de lactate li s-au alăturat o coaliție de medici veterinari, fabricanți de tractoare și agricultori, într-un act de solidaritate împotriva supermaketurilor.

Deși câțiva procesatori au anunțat că vor renunța parțial la reducerile de prețuri anunțate, iar o serie de supermarketuri au promis că vor crește sporurile pe care le acordă fermierilor, sindicatele spun că plățile nu acoperă costurile de producție. Dacă situația nu se va ameliora până pe 1 august (miercurea viitoare), amenință asociațiile de fermieri, protestele se vor intensifica. Acestea au loc noaptea, între schimburile de muls, și se încheie de regulă la 2 dimineața, înainte de runda de muls de la 5 dimineața.

Demonstranții de joi au ținut să sublinieze că nu cer bani, ci doar abolirea reducerii prețurilor. Potrivit Sindicatului Național al Fermierilor, costul de producție este de circa 30 de pence per litru. Dacă reducerile anunțate pentru 1 august sunt adoptate, prețul plătit fermierilor s-ar situa la circa 25 de pence per litru. Aflați mai multe detalii pe The Guardian.

 

Puteți citi și:

Protestul fermierilor europeni: un lac de lapte în fața Parlamentului European de la Bruxelles

Banul este singura etică a retailerilor

Mai suntem ceea ce mâncăm sau ceea ce ni se oferă să mâncăm?

Țăranii alternativi care pot hrăni lumea


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger