Fermierii australieni au folosit 2.000 de oi pentru a „scrie” un mesaj împotriva exploatării gazelor naturale

0

Fermierii din sud-vestul statului australian Victoria au ales o formă inedită de protest împotriva exploatării de gaze naturale provenite din zăcăminte neconvenționale în regiunea în care își desfășoară activitatea. Au adunat în jur de 2.000 de oi înfometate și le-au dispus în așa fel încât să transmită mesajul „Ban Gas” („Interziceți gazele”), scrie Mashable, în cadrul unei acțiuni coordonate care a fost condusă de un fermier local, Mal Rowe. „Ne-am gândit că decât să spunem noi ‘interziceți gazele’, mai bine aducem laolaltă o parte din animalele care ar putea fi afectate de ele pentru a transmite mesajul”, a spus Rowe pentru ABC News.

Acțiunea fermierilor, care au folosit cărări presărate cu furaje pentru a dispune oile în forma literelor mesajului, au avut nevoie de două săptămâni de repetiții pentru a obține efectul. „Oile stau pe poteca cu furaje circa 10 minute, însă momentul critic îl reprezintă primele 30 de secunde, când își apleacă capetele și mănâncă”, a explicat fermierul australian. „După acest interval, se abat de la cărare iar cuvintele ar fi ieșit mâzgălite, așa că am avut pregătită o dronă care să filmeze (la momentul potrivit)”. Fermierii care au participat la acțiune își desfășoară activitatea în Bazinul Otway, o regiune despre care autoritățile spun că găzduiește una dintre cele mai mari rezerve de gaze naturale neconvenționale din stat.

Sheep Unconventional Gas Protest from ABC Open South West Victoria on Vimeo.

Gazele naturale din surse neconvenționale, printre care se numără metanul extras din straturi de cărbune, gazele de șist sau gazul etanș (blocat în subteran, în formațiuni de rocă compactă), se află în sisteme geologice complexe care fac dificilă extragerea lor. Una din metodele de extracție este fracturarea hidraulică, celebrul „fracking”, folosită pentru sporirea fluxului de gaz pompat din subteran. O practică controversată care a fost asociată cu riscul contaminării apei subterane din jur. Fostul guvern al statului Victoria a introdus un moratoriu pe sectorul gazelor neconvenționale în august 2012, pentru ca autoritățile să analizeze potențialele impacturi ale fracturării hidraulice asupra sănătății umane și a mediului.

O anchetă realizată anul trecut nu a reușit să ajungă la o decizie majoritară în privința plasării unei interdicții de cinci ani asupra acestui sector. Autorii anchetei au recomandat realizarea unor studii pe marginea impacturilor asupra sănătății și a apei, monitorizarea suplimentară a apei freatice, precum și evaluări de mediu obligatorii pentru orice proiect viitor cu gaze din surse neconvenționale. Guvernul din Victoria ar urma să anunțe un răspuns la rezultatele anchetei în următoarele luni.


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger