Fericirea este asociată cu patriotismul, mai ales în țările sărace

3

Cu cât oamenii sunt mai satisfăcuți de propria țară, cu atât duc vieți mai fericite, arată un studiu realizat pe 128 de țări. Legătura dintre satisfacția națională și fericire a fost mai strânsă în special în cazul oamenilor cu venituri mai mici sau care trăiesc în țări mai sărace sau non-occidentale, care sunt mai puțin individualiști decât vesticii.

Organizația Gallup a chestionat 1.000 de oameni din 128 dintre cele circa 198 de țări ale lumii (încă mai există dispute înte unele țări privind suveranitatea, cum ar fi între China și Taiwan, așa că nu poate fi stabilit un număr exact), pe care i-a întrebat de venit, de satisfacția privind locul de muncă și care sunt părerile lor asupra propriei vieți și a țării în care trăiesc. Analiza a arătat că sentimentele pozitive privind națiunea sunt corelate cu o imagine pozitivă asupra propriei vieți în cadrul acelei națiuni, informează Livescience.

Această legătură a fost prezentă pe întreg globul, însă s-a dovedit mai strânsă în cazul țărilor mai sărace și non-occidentale. „Îi auzi pe politicieni spunând: ‘Trăim în cea mai tare țară din lume’, iar oamenii se bucură”, spune Mike Morrison, autorul studiului, doctorand la Universitatea din Illinois, SUA. Această idealizare pare să percuteze cel mai bine în rândul persoanelor cu o situație financiară precară, a observat studiul.

Indivizii cu venituri reduse și cei din țările sărace ar putea găsi în patriotism o formă de consolare în vremuri grele, spune Morrison. Totodată, oamenii din țările non-occidentale par să fie mai puțin individualiști decât vesticii, așa că ar putea primi sentimente pozitive din partea colectivității. Respondenții occidentali și cei mai bogați au asociat mai strâns fericirea cu factori individuali, printre care sănătatea, satisfacția privind locul de muncă și standardul de viață.

Studiul demonstrează că nu doar caracteristicile individuale, ci și cele care țin de societate pot influența fericirea, se pronunță și co-autorul cercetării, Ed Diener, care se ocupă cu studiul fericirii tot la Universitatea din Illinois. „Mai mult decât atât, caracteristicile societale devin mult mai importante în instalarea fericirii atunci când viața oamenilor nu este strălucită”, spune el. „Asta ar putea explica de ce naționalismul, loialitatea fanilor sportivi și religiozitatea pot fi foarte puternice în cele mai grele vremuri”.

Citiți și:

De ce regretă românii comunismul

Oamenii religioşi sunt mai fericiţi decât necredincioşii, dar nu Dumnezeu este responsabil, ci prietenii din congregaţie

Foto: EPA

Tags:3 comentarii

 1. Sunt de o viata in America; am facut si bani- dar acestia nu mi’au lezat NICIODATA cea ce simt pentru Romania. Patriotismul nu e ceva desuet – asta e strategia politicii corecte spre un guvern mondial.
  Patriotismul e ceva legat direct de sensibilitate si valoare umana reala.
  Sunt recunoscator lui Geronimo pentru azilul primit in America-aveam atunci totusi inca vreo 3-4 optiuni de emigrare.
  America a pornit pe in drum fara schimbare relativa de grafic-IN JOS; au probleme structurale masive (sunt economist de formatie) si o criza de valori fara precedent.
  Presa Romana si multi Romani vad doar rai aici; lasati’ne pe noi sa vorbim.
  Zeci de milioane sub limita saraciei, familii dezbinate mame tinere (foste sau inca drogate) i’si cresc singure copilul, etc.
  H

 2. Pingback: TOTB.ro - Am creat noul superstar: Naționalistul extrem » Think Outside the Box

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger