Fericire sau adevăr. Ce ați alege?

0

Dacă ați avea de ales între a ști adevărul și a fi fericiți ce ați alege? Dacă optați pentru adevăr, veți ști răspunsurile la toate întrebările esențiale ale vieții, precum “există Dumnezeu?” sau “care este scopul vieții?”, dar nu veți fi fericiți. Dacă alegeți fericirea, veți avea o viață minunată și împlinită, dar nu veți afla răspunsurile la întrebări niciodată. Ce ați alege?

Profesorul Raj Raghunathian înaintează această ipoteză, după ce a pus această întrebare și studenților săi în ultimii doi ani. Aceștia au ales cu puțin în favoarea fericirii, 58%, iar restul, 42%, au ales adevărul.

La prima vedere și luând în considerare că nu sunt niște rezultate neapărat relevante, acestea contrazic ce spun cercetătorii – scopul tuturor în viață este fericirea, spune Raj Raghunathian.

Pentru a obține rezultate valide, profesorul a realizat un studiu în cadrul căruia a pus participanții fie într-o stare de fericire, fie într-o stare de supărare. Apoi, aceștia au citit eseuri despre efectele pozitive și negative ale cofeinei. Cercetătorul a vrut să testeze dacă starea influențează receptivitatea informației.

Și a aflat că da. Participanții care erau fericiți au avut tendința de a procesa informația negativă, iar cei supărați, de pe altă parte, s-au axat pe cea pozitivă. Rezultatele arată că participanții supărați erau interesați să-și repare starea, iar cei fericiți erau interesați de adevăr.

Profesorul concluzionează că alegerea adevărului sau fericirii depinde de circumstanțe. Se pare că oamenii aleg adevărul dacă sunt suficient de fericiți, iar cei care aleg adevărul sunt mai puțin stresați în acel moment.

Foto: Flickr / AnnieGreenSprings

Sursa: Psychology Today

Citiți și:

Fericirea te poate omorî

Mitul fericirii

Noul Testament, plin de falsuri?

Tags:Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger