Ferestrele viitorului vor opri sunetele, dar nu şi circulaţia aerului

0

Menirea ferestrelor este să fie transparente, să se deschidă şi să se închidă când este cazul şi să ţină vremea de afară… afară. În general, îşi îndeplinesc scopul. Dar oamenii de ştiinţă se gândesc să le dea adauge o nouă misiune: aceea de a opri şi sunetele de la a intra în casele noastre, dar fără să oprească circulaţia aerului.

 

 

Dacă locuiţi într-un oraş şi sunteţi genul de persoană care nu poate adormi dacă nu are linişte şi o briză plăcută în cameră, atunci echipa de cercetători de la Mokpo National Maritime University şi de la Korea Institute of Machinery and Materials tocmai a creat fereastra perfectă de care aveţi nevoie. O fereastră standard de dormitor nu este tocmai „soundproof”, mereu se aud sirene, vecini care vorbesc prea tare, motani care miaună sau alte tipuri de sunete care ne pot trezi sau irita. Iar dacă în cameră este prea cald şi fereastra trebuie să rămână deschisă, pentru a lăsa aerul înăuntru, atunci cu siguranţă somnul este condamnat din start. Între temperatura din cameră şi zgomot, ce alegeţi?

Noul model de fereastră este, însă, unul inteligent, care rezolvă această dilemă: lasă aerul să circule (fereastra fiind închisă), dar ţine sunetele la distanţă. Designul acestei ferestre a fost posibil datorită creării unei camere de rezonanţă, plasată în interiorul ferestrei, care absoarbe, de fapt, mai multe feluri de frecvenţe. Camera de rezonanţă este compusă din bucăţi paralele de plastic acrilic, poziţionate în aşa fel încât creează un fel de „coş de gunoi” care preia sunetele, iar aerul trece prin mici găuri care îi permit să circule în cameră. Practic, atât aerul, cât şi sunetele trec prin acele găuri, dar sunetele rămân captive în acea cameră de rezonanţă şi plutesc acolo până când se estompează şi dispar, iar aerul poate să se strecoare prin găuri. Mai multe detalii tehnice despre prototip puteţi afla aici.

 

Sursa şi foto: Geek


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger