Ferestrele inteligente influențează consumul de energie

0

 

Cel mai recent inventat sistem de ferestre inteligente propune o performanță în premieră pentru lumea tehnologiei: geamurile care se adaptează singure de la vară la iarnă, ”simțind” schimbarea anotimpurilor după lumină, vor face acest lucru extrem de rapid (dacă va fi cazul) și vor avea o durată de viață și funcționare mai lungă.

 

Sistemul presupune ca ferestrele să își schimbe culoarea către mai închis pentru a salva consumul de aer condiționat în zilele de arșiță și să revină la o nuanță de cristal în timpul iernii, pentru a capta cât mai multă căldură de la soare. Scopul acestui sistem este de a salva și conserva cât mai multă energie în consumul zilnic al unei gospodării. Invenția a fost prezentată în publicația ACS Nano, într-un studiu semnat de mai mulți cercetători și se referă, în fapt, la o îmbunătățire radicală a actualei oferte de pe piață de ferestre inteligente.

În prezent, există astfel de geamuri care reflectă lumina solară departe de clădiri în timpul verii (în special în cazul clădirilor de birouri). Există și ferestre care devin mai deschise la culoare în timpul iernii, pentru a prelua mai multă căldură de la soare. Dar fiecare sistem are problemele sale, spun cercetătorii (costuri ridicate, deteriorare rapidă, scădere a performanțelor și un proces de fabricare ce implică substanțe potențial toxice). Așa că se simțea nevoia inventării unui sistem care să depășească toate aceste probleme.

Cercetătorii Ho Sun Lim, Jeong Ho Cho, Jooyong Kim și Chang Hwan Lee sunt cei care au descoperit că prin utilizarea unui polimer anume (denumit ”counterions”) și a unui solvent (alcool metilic) se pot crea ferestrele inteligente mult dorite, care să poată trece de la opac la clar în doar câteva secunde. Autorii studiului susțin că această schimbare optică este unică, în prezent, dată fiind rapiditatea ei și durata de viață a ferestrelor. Acest mod de a controla lumina intrată într-o încăpere oferă noi posibilități de încălzire, reduceri de costuri, răcire și iluminare pentru orice casă.

 

Sursa: Science Daily

Foto: Bustler / Turn cu ferestre cristaline în Oslo


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger