Femelele își aleg prietene mai atrăgătoare pentru a scăpa de atenția masculilor

1

Cercetătorii au descoperit o strategie bizară a femelelor de a scapa de atenția masculină nedorită: își aleg prietene mai atrăgătoare. Studiul, realizat de Universitățile din Exeter și Copenhaga, s-a bazat pe analiza unei specii de pești de apă dulce.

Cercetarea arată că tactica le ajută pe femele să scape de masculii care le hărțuiesc. Aceștia sunt cunoscuți pentru insistența lor și le îngreunează femelelor treburi precum a găsi hrană sau a scăpa de prădători.

Femelele sunt “receptive” câteva zile pe lună. În acest timp ele emit un feromon sexual prin care atrag masculii. Cercetătorii au identificat femelele receptive la atenția sexual a masculilor și au monitorizat timpul pe care femelele receptive și nereceptive aleg să-l petreacă cu alte femele nereceptive, respective receptive.

Ei au descoperit că femelele nereceptive petrec mult timp cu cele receptive, deci mai atrăgătoare din punct de vedere sexual, și, făcând asta, primesc mai puțină atenție de la masculi.

“Deși studiul nostru s-a axat pe o specie de pești, cred că această strategie există și în alte specii unde femelele se confruntă cu nivele asemănătoare de dorință sexuală nedorită din partea masculilor”, spune dr. Safi Darden, de la Universitatea din Exeter.

Foto: Flickr / judhi

Sursa: PhysOrg


Un comentariu

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger