Femeilor le plac războinicii dar nu și traumatizații de război

1

 Evoluționismul e o știință prea crudă pentru vremurile noastre sensibile și corecte politic. Cea mai scandaloasă dintre teoriile evoluționiste e următoarea: femeile vor să facă copii cu bărbați violenți și să-i crească cu bărbați blînzi; bărbații violenți le excită pe femei atîta vreme cît n-au nici o problemă cu violența. Cînd devin traumatizați de oroare, își pierd farmecul. Citiți un fragment dintr-un studiu pe această temă.

Evoluția îi favorizează pe cei care merg la război (Elbert, Weierstall și Schauer, 2010; Jones, 2008). S-a observat frecvent că femeile sînt interesate de băieți răi (Urbaniak and Kilmann, 2006), dominanți (Sadalla, Kenrick și Vershure, 1987) sau de bărbați în uniformă și siguri pe ei (Hewitt și German, 1987). Simetria feței și a corpului, precum și alte trăsături masculine fizice și de comportament semnalează gene bune. (Thornhill și Gangestad, 2008). Femeilor li se par bărbații cu voci mai groase (Feinberg, Jones, Little, Burt și Perrett, 2005), mușchi (Frederick și Haselton, 2007) și comportament dominant mai atractivi (Sadalla et al., 1987). Aceste preferințe depind însă de scop: dacă vor o relație scurtă, femeile aleg bărbați mai masculini, dacă vor una mai lungă, îi aleg pe cei cu fețe relativ mai feminine și personalități mai calde și mai agreabile (Fink și Penton-Voak, 2002). Archer și Thanzami (2009) au descoperit într-un studiu pe bărbați indieni că tinerii care se percep mai atractivi pentru femei sînt și mai agresivi.
Conform acestei teorii, preferințele femeilor sînt diferite în funcție de ciclul menstrual. În perioadele fertile, femeile se simt atrase de bărbați cu gene bune și îi selectează ca parteneri de scurtă durată. În această perioadă, femeilor le place mirosul bărbaților mai dominanți (Havlicek, Roberts, și Flegr, 2005), le plac fețele mai masculine (Johnston, Hagel, Franklin, Fink și Grammer, 2001; Penton-Voak și Perrett, 2000; Penton-Voak et al., 1999), cu voci mai groase (Puts, 2005), prezență socială mai mare și competitivitate intrasexuală mai mare (Gangestad, Simpson, Cousins, Garver- Apgar și Christensen, 2004). Acest tip de bărbați sînt și cei mai agresivi.
În războaie se duc toate tipurile de bărbați dar se pare că bărbații mai dominanți au o rezistență mai mare la traume (Weierstall 2011) dar și cei mai agresivi pot fi loviți de ororile luptei. Traumele post-combat afectează funcționarea sexuală a bărbaților. Un studiu făcut pe 90 de veterani de război a revelat că 80% dintre ei sufereau de probleme sexuale, impotență sau ejaculare precoce (Letourneau, Schewe și Frueh, 1997). Pacienții cu traume au un nivel crescut de cortizol. Moore et al. (2011) au descoperit că femeile au evaluat fețele bărbaților cu nivele mai mici de cortizol ca fiind mai atractive. Această preferință e mai ridicată în perioadele fertile. Datorită acestor factori, bărbații cu traume de război nu sînt preferați nici ca parteneri de scurtă durată, nici de lungă durată.

fragment din Female Attraction to Appetitive-Aggressive Men is Modulated by Women’s Menstrual Cycle and Men ́s Vulnerability to Traumatic Stress – Gilda Giebel, Department of Psychology, University of Konstanz, Konstanz, Germany; Roland Weierstall, Department of Psychology, University of Konstanz, Konstanz, Germany; Maggie Schauer, Department of Psychology, University of Konstanz, Konstanz, Germany.
Thomas Elbert, Department of Psychology, University of Konstanz, Konstanz, Germany.


Un comentariu

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger