Femeile sunt programate să sufere de schimbări bruște ale stării de spirit

1

Femeile sunt născute să fie morocănoase? Pare a fi o acuzație a unui soț certat că nu a dus gunoiul. Ştiința susține însă această afirmație. Un nou studiu arată că femeile au fost “programate” pentru un nivel ridicat de anxietate, depresie și schimbări bruște ale stării de spirit.

Se cunoaște deja că femeile suferă mai mult de depresie, aproximativ una din patru femei fiind tratată la un moment dat de această afecțiune, comparativ cu un bărbat din zece.

Acest lucru a fost explicat parțial prin factori sociali, femeile având mai mult tendința de a căuta ajutor pentru simptomele lor față de bărbați. Cu toate acestea, un nou studiu suedez a descoperit două diferențe cheie în felul în care creierul femeilor și bărbaților procesează serotonina, așa-numitul hormon al fericirii.

Un nivel bun de serotonină induce sentimente de bucurie, reduce apetitul și îmbunătățește somnul. Nivelul scăzul al hormonului este asociat cu depresia. Această descoperire a dus la dezvoltarea medicamentelor antidepresive, printre care Prozac, care funcționează prin creșterea nivelului de serotonină din creier.

Recent, cercetătorii de la Institutul Karolinska din Suedia au folosit imagini scanate ale creierului pentru a investiga nivelul de serotonină, iar veștile nu sunt așa bune pentru femei. Acestea au arătat că femeile produc mai puțină serotonină decât bărbații. Un alt studiu al cercetătorilor de la Universitatea din Montreal a arătat că bărbații produc, în medie, cu 52% mai multă serotonină decât femeile. Cauza ar putea avea legătură cu diferențele între hormonii sexuali feminini și masculini.

Estrogenul, care are un nivel ce fluctuează tot timpul, stimulează receptorii de serotonină din creier. Când nivelul de estrogen este scăzut – în zilele de dinaintea menstruației, după naștere sau la menopauză – și serotonina este scăzută, ceea ce duce la schimbări bruște ale stării de spirit.

Dieta este foarte importanăt pentru a preveni supărările din senin. O alimentație bogată în proteine și carbohidrați este recomandată. Femeile care urmează dieta Dukan sunt în special vulnerabile la depresie și este recomandabil să își permită una-două mese bogate în carbohidrați pe săptămână.

Foto: Flickr / TheAlieness Gisela

Sursa: Daily MailUn comentariu

  1. Pingback: De ce ne temem de menstruaţie | TOTB.ro - Think Outside the Box

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger