Femeile și bătrînii încalcă mai rar regulile – pînă cînd prind gustul abaterii

1

Ești genul de om îngrijorat de consecințele acțiunilor tale cele mai mărunte? Viața ta pare uneori un chin și de multe ori simți că ești paralizat de grijă, că n-o să poți duce nimic pînă la capăt. Consolează-te însă cu ideea că ești un om bun.

 

 

 

În Current Directions in Psychological Science a apărut o serie de articole despre vinovăție. Cel mai des simțim vinovăție după ce am făcut ceva ce ni se pare greșit sau a avut consecințe neplăcute pentru alții.

Există însă și o categorie de oameni care simt vinovăție înainte de a face ceva. Aceștia anticipează, la orice pas, toate consecințele posibile și în special pe cele negative.

Testele făcute pe subiecți din această categorie demonstrează că ei sînt și cei mai buni prieteni, iubiți și angajați. Sînt mai puțin dispuși să mintă și să înșele, iar ca angajați au nevoie de mai puțină supraveghere, pentru că sînt singuri destul de conștienți de ce fac.

În domenii în care e nevoie de mai mult risc, acești oameni nu sînt printre cei mai vizibili. În general însă putem spune despre ei că sînt oameni mai buni. Pînă aici nimic nou – ceea ce e e interesant e că studiile au descoperit și care sînt acești oameni: femeile și bătrînii. Cînd se întîmplă să se abată de la acest mod grijuliu de relaționare cu lumea, experții spun că e din cauza senzațiilor tari pe care le creează încălcarea regulilor, așa-numitul cheater’s high. Această stare poate crea dependență și de aici și situațiile în care un om cinstit încalcă grav regulile și continuă în același stil, în ciuda pericolelor la care se expune. Sigur, se poate trăi și fără senzații tari și cei care înțeleg asta încearcă să nu repete greșeala.

 


Un comentariu

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger