Femeile și bărbații chiar văd lucrurile diferit

2

Nu, nu este o metaforă, ci concluzia unei cercetări care analizează cum percep lumea vizual cele două sexe: dacă femeile sunt mai sensibile la schimbările cromatice, bărbații sunt mai atenți la detalii mic și la obiecte în mișcare. Nu doar văzul e diferențiat pentru cele două categorii, ci și celelalte simțuri.

 

De pildă, spune Israel Abramov, de la City University of New York, femeile au auzul și mirosul mai fin decât bărbații și, după cum arată mai multe studii recente, au în general simțurile puțin mai dezvoltate decât bărbații.

În ceea ce privește vederea însă, grupurile de bărbați și femei participante la experiment au fost rugate să descrie, în primă fază, culorile dintr-un anumit set. S-a observat că bărbații deosebesc nuanțele mai greu, dar și că au nevoie de o nuanță puțin mai intensă pentru a identifica precis o culoare.  La testul pentru sensibilitatea față de contrastul cromatic, bărbații s-au descurcat mai bine la identificarea rapidă a schimbării cadrelor de imagine.

Explicația din spatele acestor diferențe constă în faptul că elementele care țin de văz sunt contectate cu anumiți neuroni din cortextul vizual primar, dezvoltarea acestor neuroni fiind controlată de androgen, un hormon sexual masculin, încă din perioada în care embrionul se transformă în fetus. ”Sugestia noastră este că, din moment ce acești neuroni sunt ghidați de cortez în timpul ambriogenezei, testosteronul joacă un rol esențial, conducând la conectivitate neuronală diferită în rândul femeilor și al bărbaților,” explică Abramov.

Alte studii arată că și focalizarea se realizează diferit în cazul celor două sexe: un experiment arată, de exemplu, că în timpul unei conversații bărbații urmăresc cu predilecție mișcările gurii, fiind mai ușor distrași de mișcările din spatele interlocutorului. Femeile, pe de altă parte, își mișcă privirea între ochii vorbitorului și corpul acestuia, fiind mai ușor distrase de prezența altor oameni.

 

Sursa: Livescience

Foto: Alamy

 


2 comentarii

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger