Femeile se îngrașă după căsătorie, bărbații după divorț

0

Bărbații și femeile se îngrașă după căsătorie, dar și după divorț, arată un nou studiu realizat pe 10.000 de oameni, care analizează efectele schimbărilor statutului civil asupra oamenilor. Cele mai grave efecte se observă la femeile proaspăt căsătorite și la bărbații proaspăt divorțați.

“După căsătorie sau divorț, și bărbații și femeile se îngrașă. Dar bărbații au tendința să se îngrașe mai mult după divorț, iar femeile după căsătorie”, spune autorul studiului, Zhenchao Qian, profesor de sociologie la Universitarea de Stat din Ohio.

Până acum, căsătoria a fost relaționată cu luarea în greutate, dar divoțul cu o scădere, însă noul studiu ia în calcul factori precum sexul și vârsta pentru rezultate mai aproape de realitate.

Cercetătorii au analizat datele unui sondaj bianual printre bărbați și femei între 1986 și 2008 și au luat în calcul masa corporală a celor care nu s-au căsătorit niciodată, cei căsătoriți și cei divorțați. În primii doi ani de căsnicie sau după divorț, indicatorii masei corporale au explodat.

Potrivit teoriei cercetătorilor, femeile au grijă de soț și de copii și își schimbă obiceiurile alimentare, iar bărbații tind să aibă o dietă mai sănătoasă după căsătorie, protecție pe care o pierd după divorț.

Susan Heitler, consilier marital, are altă teorie. “Bucuria și suferința sunt emoții puternice care pot duce la o creștere sau descreștere a apetitului,” spune aceasta, adăugând că tinerii căsătoriți pot adăuga câteva kilograme ca urmare a bucuriei. De asemenea, oamenii au tendința de a-și alina suferința cu mâncare.

Oamenii care se căsătoresc sau divorțează în jurul vârstei de 30 de ani sunt cei mai predispuși la îngrășare decât cei în jurul vârstei de 20 de ani, efectul crescând odată cu vârsta.

Foto: Flickr / Bryan Gosline

Sursa: ABC News


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger