"Femeile merită un rol mai important în Biserica Catolică"

0

Afirmaţia îi aparţine cardinalului Leonardo Sandri (69 de ani, Argentina) şi a fost făcută în cadrul unui interviu acordat agenţiei de presă Reuters. Sandri susţine că Biserica Romano-Catolică trebuie să se deschidă femeilor mai mult în următorul pontificat, să le ofere mai multe poziţii de conducere la Vatican şi chiar mai mult de atât. Cardinalul este considerat unul dintre cei cu influenţă în alegerea viitorului papă (au existat zvonuri privind chiar o eventuală nominalizare a sa ca şi candidat).

 

 

Cardinalul Sandri a mai spus că următorul papă nu ar trebui ales pe considerente geografice, ci pe criterii de sfinţenie care să îl califice să conducă biserica în aceste timpuri de criză. El susţine că una dintre marile provocări ale Bisericii Catolice din prezent este de a-i recâştiga pe cei care „şi-au pierdut credinţa şi şi-au întors faţa de la Dumnezeu” şi biserică. Sandri este un diplomat cu experienţă şi care a ocupat poziţii importante la Vatican (de altfel, în prezent este coordonatorul departamentului care se ocupă de bisericile catolice estice), astfel că este văzut drept unul dintre cardinalii care vor influenţa alegerea viitorului papă, succesor al lui Benedict al XVI-lea.

„Rolul femeilor în lume a crescut şi biserica trebuie să ţină cont de acest lucru. Ele trebuie să aibă un rol mai important în viaţa bisericii, pentru a contribui la aceasta în domenii rezervate, deocamdată, bărbaţilor. Aceasta va fi provocarea noastră pentru viitor”, a declarat Sandri în interviul acordat Reuters. În prezent, femeile, majoritatea călugăriţe, pot ajunge cel mult într-o poziţie de sub-secretar în departamente administrative ale Vaticanului (iar deocamdată există doar două care deţin astfel de funcţii, una fiind călugăriţă, cealaltă, o laică). „Este doar corect ca femeile să deţină mai multe poziţii cheie în administraţia Vaticanului, unde ar putea aduce o contribuţie importantă datorită calificării lor. Dar trebuie ca şi ele să participe la acest dialog şi la analiza vieţii bisericii, chiar şi în ceea ce priveşte formarea preoţilor, unde ar putea juca un rol important”, a spus Sandri. Dar, dincolo aceste declaraţii, Sandri nu a oferit detalii concrete despre o eventuală schimbare a legii catolice care nu permite femeilor să devină preoţi. Referirile sale au fost la roluri administrative.

 

Cardinalul Leonardo Sandri

 

În rest, el s-a referit la calităţile pe care le-ar vedea necesare viitorului papă, care ar trebui să aibă „sfinţenie, putere fizică, abilităţi de comunicare şi capacitatea de a conduce. Problema este să le găsim pe toate la un loc. Cel mai important, este să fie dedicat credinţei şi să nu se teamă”, a punctat cardinalul. După speculaţiile apărute privind posibilitatea ca viitorul papă să nu fie european, Sandri a ţinut să precizeze că papa nu trebuie ales în funcţie de paşaportul său. „Trebuie să alegem cea mai bună persoană, indiferent de originale sale geografice”; cum speculaţiile s-au îndreptat spre cardinalul Peter Turkson, din Ghana, ca viitor papă, Sandri a specificat: „Biserica este pregătită pentru un papă de culoare, dar poate lumea nu este încă. Noi suntem deschişi pentru oricine demonstrează că este pregătit, calificat să confrunte aceste vremuri dificile pentru lume şi biserică”. Cardinalii catolici din întreaga lume se întâlnesc astăzi la Vatican pentru întrevederile preliminare conclavului care se pare că va debuta pe 10 martie, pentru alegerea noului papă.

 

Sursa şi foto: Reuters

Foto main: The Guardian


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger