Femeile din tribul Maasai din Kenya (un trib semi-nomad din estul Africii), ajutate de Green Energy Africa, vin în sprijinul satelor africane, cărora le aduc energie curată prin instalarea de panouri solare pe acoperişurile caselor din zonele rurale.
Programul care face acest lucru posibil pune la dispoziţia femeilor Maasai diverse produse din categoria “energie verde” (lămpi solare, becuri economice, panouri solare, baterii reîncărcabile etc.) şi le învaţă cum să instaleze echipamentele respective în sau pe casele din satele africane. Activitatea le aduce acestor femei un venit, dar, cel mai important, ajută comunităţile care nu au acces la reţeaua naţională de energie să aibă puţină lumină noaptea sau un strop de energie curată, când e nevoie de ea, scrie True Activist
În Kenya, peste jumătate din populaţie trăieşte în zone mult prea izolate pentru a putea fi conectate la reţeaua naţională de energie. În schimb, dacă au energie solară, oamenii nu vor mai arde lemne sau kerosen pentru a-şi lumina casele noaptea. Copiii vor putea să îşi facă temele pentru şcoală fără să mai inhaleze, astfel, fumul provenit din arderea acestor combustibili fosili. Totodată, familiile care au acces la un panou solar fac şi economii la buget: o gospodărie cheltuieşte 40 de cenţi pe zi pentru kerosen sau petrece câteva ore adunând lemne de foc; pentru încărcarea unui telefon mobil se plăteşte un dolar pe săptămână, iar staţiile de încărcare sunt la distanţe de câţiva kilometri.
Femeile Maasai se folosesc de măgăruşi ca să transporte echipamentele pe care trebuie să le instaleze şi merg din uşă în uşă, sperând să convingă cât mai multe familii că energia solară le poate ajuta. În cultura Maasai, femeile nu au dreptul să deţină proprietăţi şi nici nu pot moşteni nimic, astfel că iniţiativa Green Energy Africa le oferă o activitate pentru care sunt recompensate financiar, adică pot obţine un venit al lor, personal, de care să beneficieze. Până acum, aproximativ 200 de femei Maasai au instalat diverse echipamente solare în peste 2.000 de case africane. Mai multe detalii puteţi vedea şi în materialul de mai jos, realizat de CCTV Africa.
Sursa şi foto: True Activist