Femeile judecă empatic, bărbații pe principii

1

Pînă pe la sfîrșitul anilor 80, se vorbea puțin despre diferențe de moralitate între sexe, dar în ultima vreme s-au adunat destule dovezi pentru a putea spune că bărbații și femeile văd diferit situațiile etice.  

Unele studii spun că femeile sunt mai empatice decît bărbații. Cînd privesc imagini care reprezintă acte imorale, femeilor li se activează acele părți din creier legate de emoții și sunt mai preocupate de soarta victimelor decît bărbații, care sunt tulburați mai degrabă de încălcarea principiilor (Carla Harenski).

Cînd bărbații asistă la pedepsirea unor răufăcători, centrii recompensei din creier se activează, în vreme ce femeile simt empatie pentru cel pedepsit, chiar dacă acesta își merită soarta (Tania Singer).

Femeile sunt mai sensibile la context decît la principii – dacă e vorba de luat o decizie de pedepsire a unui răufăcător, femeile analizează costurile personale ale unei asemenea operațiuni, în timp ce bărbații sunt mai dispuși să uite de autoconservare (Catherine Eckel și Philip Grossman).

Femeile sunt mai dispuse decît bărbații să răspundă în același fel cînd li s-a făcut un act generos sau li s-au dat semne de bunătate (Eckel și Grossman).

Femeile sunt mai egalitare decît bărbații, iar bărbații au mai des tendința de a fi ori goliți de sine, ori egocentrați (James Andreoni și Lise Vesterlund).

Femeile sunt mai dispuse decît bărbații să creadă că e mai bine să închizi pe nedrept pe cineva dacă asta oprește, să zicem, o revoltă violentă (Fiery Cushman și Liane Young).

Femeile îi pot reproșa mai ușor supraviețuitorului unui naufragiu că a a scăpat împingîndu-l pe altul din barca de salvare. Bărbații tind să fie mai îngăduitori cu astfel de metode, dacă în joc e supraviețuirea (Stephen Stich și Wesley Buckwalter).

Femeile sunt mai puțin conservatoare, din punct de vedere politic, decît bărbații, deși în anii 50 în Occident era invers (Karen Kaufman, Terri Givens).

Concluzia e că femeile sunt mai empatice și mai atente la binele colectiv și își bazează deciziile morale pe acest sistem, în vreme ce bărbații țin mai mult la principii.

 


Un comentariu

  1. Pingback: De ce iubesc psihiatria | TOTB.ro - Think Outside the Box

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger