Psihologii evoluţionişti spun că unul dintre motivele pentru care femeile sunt atrase de bărbaţii foarte masculini e acela că un nivel înalt de testosteron e un semn de imunitate bună. Testosteronul e un imunosupresant şi numai bărbaţii cu gene bune îi pot depăşi inconvenientele.
Bărbaţii cu umeri laţi sau maxilar pătrat nu sunt neapărat cei mai buni taţi din lume, nu sunt prea emoţionali, nu sunt prea cooperativi, au tendinţe agresive şi combative. Dar, în anumite circumstanţe, le oferă copiilor material genetic bun. Lisa DeBruine şi echipa ei de la Face Research Lab, de la University of Aberdeen, au recrutat 345 de voluntare şi le-au rugat să evalueze feţele unor bărbaţi, modificate digital, de la foarte masculin la foarte feminin. Femeile au completat şi un chestionar numit „scala dezgustului”,conceput pentru a măsura dezgustul moral (reacţia la o trădare din partea unui prieten), dezgustul sexual (reacţia la auzul unor străini care fac sex) şi dezgustul patogen (senzaţia pe care o ai cînd calci pe excremente).
Dezgustul moral şi cel sexual nu au avut nici o legătură cu preferinţa femeilor pentru feţele masculine. În schimb, cel patogen a făcut o diferenţă semnificativă în cadrul experimentului. Femeile cele mai scîrbite, mai sensibile la patogeni, erau mai atrase de feţele cele mai masculine. Femeile, a speculat DeBruine, cînd se află într-un mediu mai murdar sau mai expus bolilor, preferă bărbaţii macho. Aşa se explică şi de ce acest tip de bărbaţi sunt la mare preţ în zonele mai sărace.