Femeile din Ucraina au intrat în grevă sexuală împotriva bărbaţilor ruşi

0

Înainte ca Rusia să anexeze Peninsula Crimea, un grup de femei din Ucraina a lansat un protest intitulat “Nu le-o daţi ruşilor”, prin care femeile sunt încurajate să “lupte împotriva duşmanului cu orice mijloace.” În cazul de faţă, este vorba de o grevă sexuală care-i vizează pe bărbaţii ruşi. Aceasta nu este o armă nouă, ea fiind folosită în multe colţuri ale lumii: refuzul femeilor de a mai face sex cu bărbaţii lor a pus capăt unui război civil din Filipine, un grup de femei din partidul de opoziţie din Togo a declanşat grevă sexuală în semn de protest faţă de preşedinte, iar în Columbia, mai multe femei au trecut la abstinenţă până la repararea drumurilor din zonă.

 

8ef0020f2

 

Campania ucrainencelor şi-a împrumutat sloganul de la poetul naţional Taras Şevcenko, cel care scria în 1838 un poem intitulat Kateryna: “Îndrăgostiţi-vă, o, voi, fecioare-ntunecate, dar nu de muscali [ruşi].” Mottoul a fost imprimat şi pe o serie de tricouri pe care susţinătoarele mişcării le pot cumpăra, însă desenul reprezentativ al campaniei, palme împreunate, al căror contur sugerează un organ sexual feminin, poate fi descărcat şi printat de către oricine vrea să se alăture protestului. La doar câteva zile după anunţarea grevei sexuale, iniţiativa femeilor ucrainene a început să circule viral pe site-urile ruseşti, însă, după cum arată Global Voices, cei mai mulţi bloggeri ruşi le-au catalogat pe femei drept prostituate.

 

2ca5aa486

 

S-ar putea spune că practica boicotului sexual e veche de când lumea, atâta vreme cât prima mărturie înregistrată e datată cu 2.425 de ani în urmă, când în Grecia s-a jucat  Lysistrata, o comedie despre femeile din Grecia care au refuzat să se mai culce cu bărbaţii şi iubiţii lor până când aceştia nu vor fi pus capăt războiului peloponeziac. Istoria recentă e plină la rândul ei de asemenea exemple: luna trecută, de pildă, un grup de femei din Tokyo au anunţat că nu vor mai face sex cu cei care îl vor vota pe un anumit candidat la alegerile locale, celebru pentru viziunea depăşită pe probleme de gen. În 2003, de altfel, e binecunoscut cazul aşa-numitului grup Femei în Mişcarea de Masă pentru Pace în Liberia, care a intrat în grevă sexuală, contribuind la încheiera războiului civil din Liberia. Chiar şi femeile din Ucraina au mai fost îndemnate la boicot sexual în urmă cu câţiva ani, de către grupul activist Femen, care le-a îndemnat pe soţiile şi iubitele membrilor din cabinetul primului ministru să refuze sexul, în semn de protest faţă de “atitudinea umilitoare a primului ministru faţă de femeile ucrainene.”

Sursa: Global Voices

Foto: Facebook

Puteţi citi şi:

Zece proteste neobişnuite din 2013

Ţara unde e cel mai greu să fii femeie în acest moment


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger