Femeile care sînt mai conștiente de corpul lor din interior, de prezența organelor și a anatomiei interne, se gîndesc mai puțin la trupurile lor ca la niște obiecte.
Vivien Ainley și Manos Tsakiris, psihologi la Universitatea din Londra, au rugat voluntare cu vîrste între 19 și 26 de ani să se concentreze pe bătăile inimii, să-și asculte corpurile din interior. Acuratețea cu care și-au perceput activitatea cardiacă a fost comparată cu percepția de sine, măsurată prin teste.
Cu cît își simțeau mai bine interiorul corpului, cu atît aveau o perspectivă mai puțin obiectualistă a propriilor trupuri și a imaginii de sine. Tsakiris explică în revista PLOS ONE că oamenii au capacitatea remarcabilă de a se percepe din perspectiva unui observator exterior. Există însă pericolul ca unii, în special femeile, să exagereze această tendință și să-și vadă corpurile ca obiecte, neglijînd să le evalueze din interior, să evalueze competența lor fizică și sănătatea. Femeile care se auto-obiectifică în acest fel sînt vulnerabile la anorexie, la depresie și disfuncții sexuale. Percepția corpului doar ca obiect estetic și nu și ca un organism duce la astfel de probleme.