Femeile care fumează toată viața trăiesc cu 10 ani mai puțin

1

Dacă se lasă de fumat înainte de mijlocul vârstei, femeile pot trăi cu 10 ani mai mult decât cele care fumează pe tot parcursul vieții. Studiul britanic arată, însă, că și fumatul până la mijlocul vârstei  reduce durata de viață. Femeile participante la studiu care au fumat până la 40 de ani aveau de 1,2 ori mai multe “șanse” să moară în următorii 12 ani, comparativ cu cele care n-au fumat niciodată.

 

Cele care au fumat toată viața erau de trei ori mai predispuse să moară în următorii 12 ani decât cele care n-au fumat niciodată. Adică, femeile care s-au lăsat de fumat până în 40 de ani și-au scăzut cu 90% riscul de a muri din cauza fumatului, iar cele care s-au lăsat înainte de 30 de ani, cu 97%.

În cadrul studiului au fost analizate peste 1 milion de femei născute în anii 1940. “Femeiel născute în jurul anului 19540 au fost prima generație în care femeile fumau un număr semnificativ de țigări de-a lungul vieții de adult”, a spus cercetătorul Sir Richard Peto, de la Oxford.

Participantele au fost incluse în studiu în jurul vârstei de 55 de ani, iar starea lor de sănătate a fost urmărită între 1996 și 2011. La începutul studiului, 20% dintre participante erau fumătoare, 28% erau foste fumătoare și 52% n-au fumat niciodată. În timpul studiului de 12 ani, 66.000 de participante au murit.

Foto: Flickr / danny.silverman


Un comentariu

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger