Femeile au fluierat agresiunea stradală: Fusta mea nu e treaba ta!

9

“Fusta mea nu e treaba ta” sau “Nu pune mâna” au scandat femeile și susținătorii lor, aseară, la Marșul panaramelor, organizat și la București, după defilările din alte 100 de țări împotriva agresiunii stradale asupra femeilor. Declarația unui polițist de la Toronto, de la începutul anului, care a spus că dacă femeile nu vor să fie violate și victimizate ar fi bine să nu se îmbrace ca niște panarame, le-a înfuriat pe reprezentantele sexului frumos din toată lumea și nu numai.

Tinere îmbrăcate provocator sau, dimpotrivă, într-un sac, mame, soții care au avut de-a face cu un agresor stradal, dar și bărbați care și-au exprimat solidaritatea chiar prin defilarea în kilt, echivalentul masculin al fustei, au mărșăluit în centrul capitalei în efectiv numeros, fluierând agresiunea. “Slut Walk sau Marșul Panaramelor este un marș de protest față de agresiunea pe care femeile o suportă de ani de zile, zi de zi, pe stradă, acasă, la metrou, oriunde. Sunt agresiuni verbale, fizice și, evident, cel mai grav, violul. Vorbim despre un viol la patru ore în Româna, iar cel mai grav lucru este că, indiferent de ce se întâmplă, aproape de fiecare dată femeia este blamată pentru ceea ce a pățit”, spune Delia Panait, vicepreședintele organizației Front, care a pus la cale marșul.

51% din populația României este reprezentantă de femei, dar, în ciuda majorității pe care o dețin, acestea sunt dezavantajate în ce privește siguranța stradală în detrimentul bărbaților. România se află pe ultimele locuri din Europa la siguranța cetățeanului și asta se vede cel mai bine în frica femeilor de a ieși pe stradă la orice oră, unde sunt hărțuite. Avem și noi prorpiul “polițist de la Toronto”, un expert criminalist care a spus că femeile ar fi bine să aibă grijă când ies în stradă, cu cine umblă, cu cine vorbesc și nu să dea repede buzna la poliție să se plângă că au fost violate.

Una dintre participantele la marș este Alina Panaitescu, consilier în cadrul Ministerului Tineretului și Sportului. “Particip în calitate de femeie pățită. Am fost fluierată de nenumărate ori pe stradă, dar cel mai grav a fost că era să fiu violată la vârsta de 12 ani. Am scăpat ca printr-o minune, dar aveam 12 ani și nu atrăgeam prin absolut nimic atenția. De asemenea, particip ca ascultător de știri care aude că sunt violate femei de 80 de ani și fetițe și ca om deranjat de fluierăturile de pe stradă, din mașini, de unde oameni cu mama sau fiica lângă ei se iau de femei. Omul ăla este tată, un model pentru fiica lui. Este un fenomen social pentru că vezi cum găștile se alimentează una pe alta și se provoacă “hai să vedem care zice mai tare, hai să vedem unde punem mâna”. Mă regăsesc în toate motivele marșului ăstuia și sper să fie o tradiție anuală, să se schimbe ceva și sper să fie introdus ordinul de restricție împotriva agresorului și să fie monitorizați cu adevărat”, spune Alina care ar dori, de asemenea, să existe și la noi cursuri de management al furiei pentru cei care vor să ia măsuri, să fie ajutate femeile prin adăpostire, prin consiliere sau prin măsuri precum reducerea costurilor de constatare la IML. “O constatare de genul acesta costă în jur de 2-3 milioane, ceea ce nu ajută deloc victima. Dacă cineva crede că atunci când ai fost agresată ai putut să fugi și cu 3 milioane de acasă, se înșeală”, adaugă ea.

Inițiatorii Marșului Panaramelor au trei direcții de acțiune, prima fiind conștientizarea problemei prin chiar organizarea defilării. “Nu avem o cerere expresă, nu am depus o scrisoare oficială deocamdată pentru că suntem în etapa în care punem semnul de exclamație: atenție, avem acest fenomen! De acum încolo, mai avem doi pași: instituțiile statului atâta timp cât nu oferă suport și ajutor fermeilor care se află în astfel de situații sunt complicii agresorilor, iar al treilea este de revendicare a termenelor menite să jignească femeile – nu toate femeile sunt panarame, sau, ba da, toate femeile sunt panarame, dar asta înseamnă că și mamele, surorile, bunicele, fiicele sunt panarame. Noi ne-am asumat: vreți panarame? Ok, suntem panarame, dar, atenție, printre panarame se află și mama ta și soția ta, etc”, spune Delia.

Citește și:

Marșul Panaramelor: Fusta mea nu e o invitație la viol


9 comentarii

  1. Ar fi misto marsul asta de 8 martie, atunci cind toti barbatii se imbulzesc sa le ia flori femeilor, si mai ales mamelor… ca dupa aia tot restul anului sa le scuipe si injure, pe strada, in metrou, oriunde in spatiul public. “Din moment ce este mama, sora sau fata vecinul, pot sa o scuip. Daca e mama, sora sau fata mea, ii iau flori de 8 martie”.

  2. Un mars stupid pt. o cauza stupida si foarte probabil cu niste participante si mai stupide. Si spun asta nu in calitate de barbat, ci in calitate de OM care are o minima cultura si o constiinta de sine.

    Mama, bunica, strabunica si toate generatiile de femei dinaintea lor STIAU ca daca arati unui barbat un picior gol, o tzatza, un cur sau numai il lasi sa ghiceasca niste forme prin hainele pe care le porti, vei obtine o reactie deloc imprevizibila. Si mai ales deloc anormala, pt ca asa am fost facuti.

    Stimulul vizual este unul dintre cei mai importanti la un barbat atunci cand vine vb. de “imperechere”. Iar imperecherea este in primul rand un act instinctiv. (Apropos de asta, ma intreb cat dintre femeile din ziua de astazi si’au intrebat partenerul ce simte cand i se ofera un stimul sexual, dar care nu se finalizeaza.) Acum evident ca in fctie de capacitatile de auto-control ale “privitorului” instinctele pot fi controlate mai mult sau mai putin.

    Pe de alta parte si societatea in care traim imbie la sex prin toate mediile. Sa ne gandim si numai ca cel putin 40% din reclame folosesc direct sau indirect aluzii sexuale, iar in ce priveste industria de show-biz, sexualitatea a devenit deja ingredient standard si, deci, nelipsit in 99% din cazuri. Asa ca, bombardat zi de zi cu astfel de mesaje, sa nu ne miram ca barbatul modern isi controleaza din ce in ce mai putin instinctele.

    Deci cine e de vina aici si impotriva cui sa protestam? Pai am putea protesta impotriva mass-media si/sau a industriei de show-biz. Am putea cere guvernelor sa introduca legi care sa reglementeze/interzica difuzarea de materiale care sa contina aluzii sexuale. Dar problema e ca asta nu convine nici uneia dintre parti: mass-media si show biz si-ar vedea diminuate veniturile pt. ca s’a demonstrat clar ca SEXUL vinde (si nu doar la barbati), guvernele ar controla mai greu masele (motivul pt. care spun asta intr’un episod viitor), iar consumatorilor (de ambele sexe) nu le’ar conveni pt. ca au cam ajuns dependenti…

    Asadar ce e de facut? Pai castrarea in masa ar fi o solutie. Sau amendarea oricarui barbat in momentul cand este prins holbandu’se (incontrolabil) la un decolteu prea generos. Sau tinerea de prelegeri in public despre faptul ca unul dintre efectele adverse ale sexului este “nasterea de copii” etc.

    Ce vor femeile astea e echivalentul a tine un dulau in lant in fatza unei catzele in calduri! Ati vazut vreoadata cum arata asa ceva?…

    Si mai am si eu o curiozitate. De ce se imbraca unele femei in fuste pana sub buci si bluze cu decolteul pana la buric? Le e cald? Nu au bani de haine care sa contina mai mult material? Sau pur si simplu sa inteleg ca asta e “stilul lor”?…. Interesant e ca astfel de femei pe vremuri erau catalogate ca si curve, dar acum noi le spunem ca sunt emancipate. Si zic asta pt. ca ma gandesc serios sa propun schimbarea termenului de “obsedat sexual” (aplicat la barbati) in inspector sexual. Cred ca ar fi politic corect si totodata echitabil fata de acesti barbati, care in momentul de fata sunt in mod clar discriminati!

    Pe final nu as vrea sa se inteleaga ca iau apararea celor care comit agresiuni sexuale. In final si eu sunt tata a 2 fete, am o sotie, o mama, vreo 2 bunici etc. Dar vreau sa SUBLINIEZ ca “paza buna trece primejdia rea”: in conditiile societatii actuale (pe care le’am expus mai sus), un barbat conectat la aceasta are cu muuuuult mai putin auto-control sexual decat avea bunicul lui cu 60 de ani in urma.

  3. draga sergiu, asa cum i-ai prezentat tu pe barbati nu par sa se deosebeasca de babuini. inclin sa-ti dau dreptate. dar care era ideea marsului? violul asupra femeilor! incepand cu copile si terminand cu batrane de 80 de ani. imbracate sau dezbracate ele sunt violate. la asta ar trebui sa te gandesti daca zici ca ai doua fete.

    • Draga “ofata”, simt imperios nevoia sa clarific niste chestiuni:
      1. scopul commentului meu a fost de acela de a sublinia ca “frica pazeste via” si/sau “paza buna trece primejdia rea”. Cine vrea sa asculte bine, cine nu… treaba ei.

      2. barbati = babuini. Pai din pacate, daca e sa ne referim la viata sexuala probabil ca diferenta nu (mai) e asa de mare (revezi motivele expuse de mine mai devreme). Si nu uita ca 70% dintre barbatii romani sunt aia care dau la pila si la tarnacop si care dupa o sticla de Unirea nu prea mai au chef de discutii despre lungimea fustei… Ca amici tai sunt baieti finuti si educabili e partea a 2-a, da nu miza ca numa cu astfel de oameni vei interactiona o viata intreaga

      3. sper din tot sufletul ca idea marsului e cea pe care ai mentionat’o, dar afisandu’te la o astfel de manifestare cu sanii/fesele la vedere nu face decat sa arunce in ridicol o astfel de actiune

      Si in final draga “Filia”, am citit articolul si imi pare sincer rau pt. fetele/femeile care se lasa amagite de astfel de mesaje… Si daca nu esti rau intentionata si orgoliul feminist nu ti’a orbit deja constiinta, nadajduiesc ca dupa vreo 2-3 lecturi ale articolului cu pricina sa intelegi la ce ma refer. Mai mult nu am de comentat.

  4. @ Ofata & Filia

    Doar atit ati inteles voi din ce a postat Sergiu. Scuze, dar atunci va meritati soarta. Care este ideea de a merge in tricou transparent, fara sutien si in fusta mini in prin fata unor soferi de tir ? Oameni care si-au vazut nevasta probabil in urma cu vreo luna.

    Mai cititi odata:

    “Asadar ce e de facut? Pai castrarea in masa ar fi o solutie. Sau amendarea oricarui barbat in momentul cand este prins holbandu’se (incontrolabil) la un decolteu prea generos. Sau tinerea de prelegeri in public despre faptul ca unul dintre efectele adverse ale sexului este “nasterea de copii” etc.
    Ce vor femeile astea e echivalentul a tine un dulau in lant in fatza unei catzele in calduri! Ati vazut vreoadata cum arata asa ceva?…
    Si mai am si eu o curiozitate. De ce se imbraca unele femei in fuste pana sub buci si bluze cu decolteul pana la buric? Le e cald? Nu au bani de haine care sa contina mai mult material? Sau pur si simplu sa inteleg ca asta e “stilul lor”?…. Interesant e ca astfel de femei pe vremuri erau catalogate ca si curve, dar acum noi le spunem ca sunt emancipate. Si zic asta pt. ca ma gandesc serios sa propun schimbarea termenului de “obsedat sexual” (aplicat la barbati) in inspector sexual. Cred ca ar fi politic corect si totodata echitabil fata de acesti barbati, care in momentul de fata sunt in mod clar discriminati! “

  5. draga Sergiu, nu m-am imbracat niciodata provocativ, dar absolut niciodata. dar am fost de foarte multe ori agresata pe strada. odata am primit o palma pe fund atat de puternica de la un babuin incat vanataia mi-a pesistat saptamani intregi.

    la 10 ani, mergand in oras de mana cu mama mea, am fost martora agresarii mamei mele pe strada.

    de-aia zic ca asemenea manifestari sunt binevenite. de ce trebuie sa ma hartuiasca pe mine strada si sa-mi fie frica sa merg seara prin oras? doar pentru “vina” de-a fi femeie? barbatilor nu le-ar strica un pic de empatie, un pic de complicitate cu femeile.

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger