Femei plătite cu 1 dolar pe oră pentru tricouri feministe care se vând cu 70 de dolari bucata

1

Tricourile cu mesajul “This is what a feminist looks like” (“Așa arată o feministă”), care au fost purtate de politicieni și muzicieni din UK solidari cu egalitatea de gen și care se vând cu 70 de dolari bucata, sunt confecționate de femei plătite cu circa 1 dolar pe oră, arată o investigație a publicației britanice The Daily Mail. Lucrătoarele care le produc, într-un atelier de pe insula Mauritius din Oceanul Indian, dorm câte 16 într-o cameră și câștigă mult sub venitul mediu de pe insulă. “Noi nu ne considerăm feministe”, spune una dintre ele. “Ne considerăm prinse în capcană”.

 

 

Femeile din atelierul vizitat de Daily Mail câștigă 6.000 de rupii pe lună, adică 190 de dolari, un sfert din salariul mediu al țării și jumătate din câștigă un ospătar. Costurile de producție ale unui tricou cu mesajul feminist sunt de 14 dolari, însă el ajunge pe piață la prețul de 70 – sumă pe care lucrătoarele o adună într-o săptămână și jumătate. Fabrica este deținută de Compagnie Mauricienne de Textile, care are 13.000 de angajați în toate unitățile sale, dintre care 4.500, toți străini, sunt găzduiți la locul de muncă. Migranții vin din țări precum Bangladesh, Sri Lanka, India și Vietnam. În total, sunt circa 2.800 de femei mașiniste care produc tricouri.

Muncitorii au contracte pe patru ani, timp în care nu își pot vizita familiile, și au o normă de 50 de tricouri pe zi, riscând pedepse disciplinare dacă nu-și ating targetul. Unul dintre administratorii fabricii vizitate de Daily Mail a spus că nu ar fi mulțumit dacă femeile ar părăsi fabrica în timpul săptămânii pentru că s-ar întoarce “mahmure” de la muncă. Tricoul cu mesajul “This is what a feminist looks like” face parte dintr-un proiect al organizației feministe britanice Fawcett Society și al revistei Elle, prin care se urmărește lansarea unei discuții pe tema egalității de gen. Profitul adunat din vânzarea tricourilor ajunge la organizația britanică.

Tricourile sunt vândute cu 70 de dolari bucata (45 de lire sterline) de către magazinul britanic de lux Whistles. Reprezentanții lui au refuzat să spună câte tricouri confecționează, iar un purtător de cuvânt a promis că magazinul va lansa propria investigație pe marginea exploatării muncitoarelor din Mauritius. Reprezentanții Fawcett Society au spus că Whistles i-a asigurat că tricourile sunt produse în condiții etice. Citiți întreaga investigație pe The Daily Mail.

Tags:Un comentariu

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger