Femei exploratoare: de la prima femeie în spaţiu la cele care cuceresc munţi şi oceane

0

Bărbaţii tind să domeni poveştile despre aventuri extreme, cu expediţii la poli sau cuceriri de vârfuri muntoase, cu descoperiri de locuri noi sau orice implică o cât de mică urmă de pericol. Dar, totuşi, au existat şi femei care au răzbit în această lume a aventurilor, iar Our Amazing Planet face o scurtă prezentare a şapte dintre ele, care au reuşit, prin curajul lor, să schimbe lumea şi să percepţia societăţii asupra femeii în postura de explorator.

 

 

Liv Arnesen este o exploratoare norvegiană care a devenit cunoscută în toată lumea drept prima femeie care a schiat singură spre Polul Sud, în 1994 – o expediţie de 50 de zile şi 1.200 de kilometri. În noiembrie acest an, împreună cu Ann Bancroft, ea organizează o expediţie internaţională de şase femei de pe şase continente, tot la Polul Sud, care va însemna 80 de zile şi 1.300 de kilometri. Expediţia va fi dedicată problemei mondiale a accesului la apă curată. (Foto: Wingsworldquest.org)

 

 

Ann Bancroft este ceea ce s-ar putea numi „exploratorul bun la toate”. A fost prima femeie care a ajuns la Polul Nord pe jos şi cu sănia trasă de câini (în 1986). A fost prima femeie care a traversat calotele de gheaţă pentru a ajunge la Polul Sud şi la Polul Nord şi prima femeie care a traversat pe schiuri Groenlanda. În 1993, Bancroft a condus o expediţie formată din patru femei la Polul Sud, pe schiuri – aceasta a fost prima expediţie exclusiv feminină de acest fel. În 2001, Bancroft şi prietena ei, Liv Arnesen, au devenit primele femei care au traversat pe schiuri Antarctica. (Foto: Wingsworldquest.org)

 

Junko Tabei a fost prima femeie care a urcat Everestul – în 1975. Pasiunea ei a fost mereu căţăratul, escaladarea munţilor, aşa că nu a fost de mirare că a fost selectată între cele 15 femei alese de Japonia pentru aventura urcării celui mai înalt vârf muntos al lumii. Expediţia a fost plină de pericole, de accidente, dar Tabei a reuşit să rămână în viaţă şi, urmând acelaşi drum ca şi Sir Edmund Hillary şi Tenzing Norgay, în 1953, să cucerească Everestul. Acum, deşi nu mai este atât de activă, Tabei este directorul centrului de aventură Himalayan Adventure Trust din Japonia, care se ocupă cu conservarea mediilor montane şi şi-a propus să urce cel mai înalt vârf muntos al fiecărei ţări din lume. (Foto: Newstrick.com)

 

Sylvia Earle este oceanograf şi explorator, lucrând, din 1995, pentru National Geographic. A condus peste 60 de expediţii în toată lumea, care au implicat peste 7.000 de ore de cercetare sub ape. Earle deţine recordul de scufundare (s-a scufundat singură la peste un kilometru) şi un record de scufundare în costum special, presurizat (0,4 kilometri) – ambele, la capitolul scufundări realizate de femei. (Foto: Bonnie L. Campbell | USFWS photo)

 

Valentina Tereshkova a fost prima femeie care a zburat. Rusoaica a fost selectată din peste 400 de candidaţi şi, apoi, din cinci finalişti, pentru a pilota naveta Vostock 6, pe 16 iunie 1963, devenind prima femeie (şi primul civil) ajunsă în spaţiu. Misiunea ei a durat 3 zile, timp în care a derulat diferite teste asupra ei înşişi, observându-şi reacţiile, temperatura corpului şi alte detalii în timpul zborului. Înainte de a ajunge în spaţiu, Tereshkova a lucrat ca şi muncitor în industria textilă şi era pasionată de paraşutism. (Foto: Wikipedia)

 

Jackie Ronne a fost prima femeie care a explorat Antarctica. La 28 de ani, Ronne şi-a urmat soţul, Finn Ronne, şi el explorator, în expediţia din Antarctica din 1947. A fost prima femeie care a rezistat sezonului rece din Antarctica, alături de canadianca Jennie Darlington. Scopul alăturării sale la acea expediţie a fost să scrie şi să publice aventurile trăite în „New York Times” şi pentru „North American Newspaper Alliance”. Poreclită „Prima Doamnă a Antarcticii”, Ronne avea inclusiv o diplomă de istoric, care a recomandat-o pentru a scrie cronica acelei expediţii. (Foto: Wikipedia)

 

 

Cindy Lee Van Dover a fost mereu fascinată de personajul „căpitanul Nemo” din scrierea lui Jules Verne, „20.000 de leghe sub mări”, aşa că a devenit oceanograf, specializat în ecologia apelor de mare adâncime. Nu a ajuns chiar la 20.000 de leghe sub mări, dar a reuşit să coboare la adâncimile accesibile unui explorator al prezentului. Cindy a fost prima femeie care a pilotat submersibilul Alvin, conceput pentru ape adânci şi a condus 48 de expediţii de acest tip, numite Alvin, după submersibil. Aceste expediţii au avut rezultate uimitoare: descoperiri de noi specii şi de moduri interesante, necunoscute, de relaţionare a ecosistemelor din adâncuri. (Foto: Whoi.edu)

 

Sursa: Our Amazing Planet

Foto 1: Jackie Ronne şi soţul ei / Ronne Antarctic Research Expedition

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger