Felul în care vorbim ne poate da indicii despre sănătatea psihică

1

Felul în care vorbim poate fi un indicator bun pentru severitatea unei depresii; mai mult decît atît, anumite ciudățenii ale vocii pot indica leziuni ale creierului. Un studiu făcut în colaborare de Universitatea din Melbourne și un centru de cercetări în psihologie din Wisconsin publicat în revista Biological Psychiatry arată că felul în care vorbim poate indica sănătatea psihică sau schimbările pozitive în tratament.

 

 

Cei care suferă de depresie severă fac pauze mai lungi și au un ritm mai încet al vorbirii. Cînd tratamentul începe să funcționeze, aceștia vorbesc mai repede, cu pauze mai scurte.

Dacă vă enervează deci felul tărăgănat în care vorbește o persoană, încercați să vedeți și alte semne ale depresiei și să fiți mai toleranți.

Un caz recent din Marea Britanie a confirmat ipoteze mai vechi privind relația dintre voce și sănătatea mentală. Richard Wheatley, un bărbat de 50 de ani cu o viață sportivă a observat în urmă cu 6 ani că a început să-și piardă mușchii de la umărul drept. În urma consultației, doctorii n-au reușit să identifice problema. Probleme de sănătate bizare au continuat să apară – Wheatley a început să aibă dificultăți în a înghiți, să-și piardă uneori echilibrul și să i se pară că vocea sa e schimbată dar a pus toate aceste semne pe seama vîrstei.

Într-o zi un străin i-a spus că vocea sa sună ciudat, ca orăcăiala unei broaște. Wheatley, care observase că vocea sa are acest efect la oboseală, și-a făcut o scanare a creierului, în urma căreia i s-a descoperit o tumoare de mărimea unei mingi de golf pe care doctorii au îndepărtat-o prin intervenție chirurgicală. Remarca străinului (cei din familie nu-i spuseseră nimic despre asta) i-a salvat viața.


Un comentariu

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger