Felul în care ne mișcăm ne poate face victima infractorilor

0

Unele școli științifice susțin că funcția primordială a creierului e coordonarea mișcărilor. Astfel, putem spune multe despre personalitatea cuiva doar privindu-l cum se mișcă. Din păcate, același lucru îl știu și prădătorii noștri.

 

 

Un număr mic de infractori comit majoritatea crimelor și de cele mai multe ori victimele nu sînt alese la întîmplare. Unii sînt aleși în mod repetat, după cum au observat psihologii criminaliști.

În 1980, doi psihologi din New York, Betty Grayson și Morris Stein, au filmat diverși oameni care merg pe străzi și le-au arătat înregistrările unui număr de 53 de rezidenți ai unei închisori de maximă securitate. Aceștia au evaluat personajele din clipuri după potențialul lor de victimă. Unele analize erau previzibile, cum ar fi că femeile sînt ținte mai ușoare, în general și la fel și bătrînii. Dar și printre cei mai greu de atacat, bărbații tineri adică, exista o scală nuanțată.

Cercetătorii au rugat dansatori profesioniști să analizeze clipurile cu subgrupul bărbaților tineri folosind un sistem numit analiza mișcării Laban. După această analiză, concluzia a fost că mișcările celor identificați ca victime erau, în mod subtil, mai puțin coordonate decît ale altora.

Studiul avea o slăbiciune, personajele erau îmbrăcate și hainele lor contribuiau la analiză ca indicii, la fel și poziția capului. Pentru a-l îmbunătăți, douăzeci de ani mai tîrziu, un grup condus de Lucy Johnston de la Universitatea Canterbury din Noua Zeelandă a repetat experimentul folosind o tehnică nouă. Aceasta e o înregistrare a unei persoane făcută prin atașarea unor luminițe de încheieturile lor, în timp ce poartă costume negre. Avantajul acestei tehnici e că în clipuri nu se mai văd alte trăsături, nici măcar membrele personajelor, numai mișcările lor.

Rezultatul a fost același – unii indivizi au șanse mai mari să fie aleși ca victime din cauza felului în care se mișcă.

Stilul de mișcare poate fi schimbat însă – o serie de alte experimente au arătat că îmbunătățind sincronicitatea mișcărilor și energia lor cei care fuseseră desemnați ca victime dispăreau de pe radarul prădătorilor.


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger